19 september 2008

Overlopen (nieuws, 2008)

JOHN LE CARRÉ WILDE NAAR SOVJET-UNIE UIT NIEUWSGIERIGHEID

De Britse thrillerschrijver John le Carré heeft met het idee gespeeld over te stappen naar de Sovjet-Unie toen hij voor de Britse geheime dienst MI6 werkte. Dat heeft de 76-jarige schrijver eerder deze week in een interview gezegd.

Le Carré, wiens echte naam David Cornwell is, was nieuwsgierig naar wat er gebeurde aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. ,,Het was geen ideologische verleiding'', zegt hij. Maar hoe dichter hij bij de grens werkte, hoe makkelijker en verleidelijker het werd om de sprong te wagen.

De schrijver heeft ervaring met overloperij en verraad. In 1949 begon hij te werken voor de Britse geheime dienst en werd gestationeerd in Bonn en Hamburg in het toenmalige West-Duitsland. Volgens de krant The Times ontspoorde zijn carrière door de Britse overloper Kim Philby.

Zijn ervaringen uit die periode gebruikte Le Carré bij het schrijven van bestsellers, waarvan 'The Spy who came in from the Cold' de eerste was. Veel boeken van de Brit kregen positieve kritieken, vooral over de wijze waarop hij
de morele vraagstukken van de Koude Oorlog beschreef. Een aantal boeken werd ook verfilmd, de laatste was 'The Constant Gardener' met Ralph Fiennes in de hoofdrol.

Naast schrijver van thrillers is Le Carré een felle criticus van het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. In 2004 schreef hij een open brief aan de Amerikaanse kiezers, waarin hij de invasie in Irak een 'dom avontuur' noemde en hij het Amerikaanse volk opriep president George W. Bush uit het zadel te wippen.

Omstreden is Le Carré in zijn relatie met een andere Britse schrijver, Salman Rushdie. Toen Rushdie het fatwa van ayatollah Khomeini tegen zich kreeg uitgesproken wegens zijn roman 'De duivelsverzen' en zo met de dood werd bedreigd, weigerde Le Carré hem te steunen, omdat hij vond dat Rushdie moslims met opzet had beledigd. Dat leidde tot een openbare ruzie in de krant The Guardian. Later nuanceerde hij zijn kritiek op Rushdie. ,,Het leek me niet juist de islam op hetzelfde punt van ontwikkeling te plaatsen als onze eigen religies. Misschien zat ik verkeerd, maar dan wel om de juiste redenen.''

Geen opmerkingen: