10 februari 2010

Lars Kepler - Hypnose (2010)


Goed boek, geen Larsson


(Door Maarten Moll)

Alweer is er een 'nieuwe Stieg Larsson' opgestaan. Lars Kepler is de naam van de huidige Zweedse thrillersensatie.

Wat zeggen superlatieven op een buikbandje over de inhoud van een boek? Nemen we het buikbandje van Hypnose, de debuutthriller van Lars Kepler. 'Uit het land van Stieg Larsson. De beste thriller van het jaar', staat er. En: 'Lars Kepler betovert zijn lezers zoals Stieg Larsson dat doet'.

Inderdaad, Lars Kepler is, als je die teksten leest, de 'nieuwe' Stieg Larsson, de Zweedse schrijver van de drie Millenniumthrillers. En om dat de potentiële koper duidelijk te maken moet dat blijkbaar twee keer op één buikbandje worden vermeld. Let ook op de naam. Lars Kepler spreek je net zo makkelijk uit als Stieg Larsson. De cadans van de bestsellerauteur.

Overigens gaat achter de naam Lars Kepler het schrijversechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril schuil. Je zou ze dus ook de Zweedse Nicci French kunnen noemen.

Het lijkt erop dat je als beginnende Zweedse thrillerauteur in een gouden tijd leeft. Als je naam verbonden wordt met Stieg Larsson, kun je je baantje als bibliothecaris meteen opzeggen. Hypnose verkoopt heel goed in Zweden.

Het is al de tweede 'nieuwe' Stieg Larsson die de we in korte tijd door de strot geduwd krijgen. Vorig najaar verscheen ook al Snel geld, van Jens Lapidus. Ja, ook een Zweed. Lapidus zei over Snel geld: ,,Dit is nieuw, zo is er in Zweden nog niet over de onderwereld geschreven. En laat ik het maar zeggen; mijn boeken lijken totaal niet op de boeken van Stieg Larsson. Die vergelijking is leuk voor de uitgevers, maar niet voor mij.'' Op Snel geld ontbrak dan ook een buikbandje. Geheel terecht, want Snel geld is beter dan de Millenniumboeken.

Ook Hypnose heeft niets met de Millennium-reeks te maken, in de eerste plaats omdat er, anders dan bij Larsson, een politie-inspecteur de hoofdrol speelt. Deze Joona Linna moet de spil worden in een serie thrillers. En waar de Millenniumboeken ook een aanklacht waren tegen bijvoorbeeld vrouwenhandel en maatschappelijke instellingen, ontbreekt deze gelaagdheid in Hypnose.

Waarmee niet is gezegd dat Hypnose geen goede thriller zou zijn. Dat is het, al is het boek met 557 pagina's wel wat uitgesponnen. In Hypnose draait het om Erik Maria Bark, een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van acute traumapatiënten. Hij hypnotiseert een vijftienjarige, zwaargewonde jongen die in een huis is gevonden waar zijn zusje en moeder zijn afgeslacht, om te weten te komen wat er is gebeurd. Bark, met een verleden als hypnotiseur, breekt zo zijn belofte nooit meer iemand te hypnotiseren. Dat wordt hem, door verschillende personen, niet in dank afgenomen.

Het geweld in Hypnose is - anders dan bij Larsson en Lapidus - meteen extreem. Het boek gaat expliciet om het oplossen van het misdrijf. In dat licht is Hypnose een rechtlijnige thriller. Goed gedaan, maar geen Mannen die vrouwen haten (het eerste deel van de Millenniumreeks), en zéker geen Snel geld.

Wat wel weer heel goed is, is de persoon Joona Linna. Deze inspecteur met Finse achtergrond maakt zijn collega's gek met de vragen 'Wat heb ik je gezegd?' en 'Had ik gelijk?' Een man die meer reliëf moet krijgen in de volgende thrillers van Lars Kepler. Daar kijken we naar uit.

Lars Kepler - Hypnose. Vertaling Tineke Jorissen-Wedzinga. Uitgeverij Cargo, 557 pag.

(Bron: Het Parool)

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Helaas is dit het slechtste boek dat ik sinds jaren heb gelezen. Ongeloofwaardig verhaal, teveel toevalligheden en lange, saaie passages over de therapeutische sessies.
Jammer hoor.
Ka.

Pjotr zei

Ik ben het helemaal niet eens met jouw Ka. In tege-deel, dit is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb! Ik begon eraan en ik dacht maar aan een ding:ik moet dit boek uitlezen! Zeker een aanrader.
Pjotr

Anoniem zei

Ik ben het ook niet eens met Ka. Ik heb dit boek voor school gelezen en ondanks het feit dat ik absoluut niet graag lees, kon ik dit boek echt niet loslaten!

Randy zei

Ik vond de verhaallijn in het begin nog aardig, later werd het allemaal te extreem en te gecompliceerd om geloofwaardig te blijven. Ook vond ik de dialogen erg matig geschreven. Leuk boek maar niet meer dan dat.

Anita Bron zei

Mijn mening: Een zowel qua verhaal, als qua schrijfstijl vreselijk slecht boek. Ongeloofwaardig, weinig schrijffantasie, goedkoop effectbejag en gezochte situaties. (En wanneer neemt die telefoon nu es wél op!!)
Men zegt dat Stieg Larsson hier een zware dobber aan zou hebben. Laat me niet lachten, dit prutsend schrijversechtpaar komt in de verste verte niet in zijn buurt. Ik zeg: niet kopen!