03 augustus 2009

Wordt verwacht 122 (nieuws, 2009)

NIEUWKOMERS OVER PESTEN, EEN ONVOLTOOID VERLEDEN EN MOEDERS GEHEIM

Uitgeverij Archipel biedt dit najaar drie nieuwkomers een opstapje in het segment van de spannende boeken. Het gaat om een echtpaar en twee schrijfsters.

Achter het pseudoniem Judy Lohman gaat het schrijversechtpaar Junte de Savornin Lohman en Diety Oppedijk schuil. De Savornin Lohman was werkzaam als organisatieadviseur in het bedrijfsleven en stond als directeur veertien jaar lang aan het roer van het Reumafonds. Oppedijk was tot begin 2007 directeur van de Meergroep, de sociale werkvoorziening in de IJmond.

De twee zijn zich volledig gaan richten op het schrijven van boeken en de thriller 'De neergang van Eva Derwish' is daarvan het eerste tastbare resultaat dat vanaf oktober 2009 in de boekhandel zal liggen. Centraal thema in het boek is pesten op de werkvloer. Interessant weetje: Nederland heeft de twijfelachtige eer om samen met Finland de Europese koplopper te zijn op het gebied van mobbing: het stelselmatig treiteren van mensen op de werkplek.

Eva Berger, succesvol directeur van een energiebedrijf, wordt van de ene op de andere dag het werken onmogelijk gemaakt. Haar nieuwe bestuursvoorzitter, de onervaren wethouder Mineta Dusa, zaagt manipulatief en vastberaden de poten onder haar stoel vandaan. Insinuaties, spreekverboden, leugens en personeelsleden die tegen haar worden opgezet, leiden er uiteindelijk toe dat ze haar ontslag aanbiedt. Maar als ze denkt dat het daarna voorbij is, komt ze bedrogen uit. Dusa stelt de interim-manager Wulfgang Hellerman, haar vriend, aan als algemeen directeur. Als een ware intrigant zet hij Eva's vroegere collega's in om haar zelfvertrouwen én het energiebedrijf dat zij zo zorgvuldig heeft opgebouwd tot de grond af te breken. Wanneer houdt het op?
(Foto auteur: Erik Smits)

INCOMPETENTIE

'In retraite', haar debuut dat in februari van dit jaar verscheen, werd nog gepresenteerd als een 'psychologische roman', maar las volgens recensenten al 'als een soepel geschreven thriller'. Het tweede boek van bestuursadviseur Carla de Jong, 'Serpent', dat in oktober 2009 verschijnt, heeft wél het etiket thriller meegekregen. Maar Archipel omschrijft het eveneens als een 'broeierige relatieroman'.

Serpent begint lekker: de extraverte Ragna Ooms wordt vermoord. De psychiatrische kliniek waarin zij bij leven en welzijn werkte, schudt op haar grondvesten. Rechercheur Birgitta Reve heeft de zaak toegewezen gekregen nadat ze eerder door Ragna's vader van incompetentie beschuldigd is. Vastbesloten hem te laten zien dat ze haar vak wel degelijk verstaat, gaat ze op onderzoek uit.

Gaandeweg raakt ze steeds meer in de ban van de grenzeloze persoonlijkheid van het slachtoffer. Een uitbundige vrouw, sexy, wellustig, maar er zat ook een andere kant aan Ragna, een waar ze geen vrienden mee heeft gemaakt.

In de kliniek werkt de prille nieuwe liefde van Birgitta, psychiater Anton Zwiers, die Ragna's directe collega was. Zal hij haar niet te veel afleiden van deze zaak die haar carrière kan maken en breken?

,,Ik wil meegevoerd worden in een verhaal'', antwoordt De Jong in een interview op haar site op de vraag waaraan een goed boek moet voldoen. ,,Ik heb een vrij 'Amerikaanse' smaak: een krachtige plot, vaart en goede spanningsboog zijn voor mij belangrijk. Ik wil ook geraakt worden door de personages. Zo probeer ik ook te schrijven.''

PIJNAANVALLEN

'Voor de lezers van Jan Siebelink, René Appel en Saskia Noort'. Dat meldt de uitgever over 'De zenuwsloper' (mooie titel!) van Sylvia de Graaf. En: 'Speelt zich af in een herkenbaar milieu'. Het boek, over de gevolgen van de loyaliteit van een dochter aan haar moeder, is vanaf november 2009 verkrijgbaar.

Ella groeit op als enige dochter in een gezin met een rotsvast christelijk geloof. De geheimzinnige ziekte van haar moeder tekent haar jeugd. Als ze achter de waarheid van de heftige pijnaanvallen komt, raakt ze in de ban van de onbekende man die haar moeder letterlijk ziek heeft gemaakt. Na een lange zoektocht vindt Ella deze man die haar inmiddels meer dan goed voor haar is, obsedeert. Want deze obsessie bedreigt nu ook haar eigen leven.

Sylvia de Graaf (1959) is auteur, tekstredacteur en radionieuwslezer. Ze werkte bij de redacties van omroepen (NRCV en NOS) en uitgeverijen (onder meer Meulenhoff Educatief). Ze is getrouwd met presentatrice Inge Diepman, met wie ze de roman 'Diep' (2007), over het sterven van een kind, schreef.
(Foto auteur: Inge Diepman)

Geen opmerkingen: