08 juni 2011

Halfpension (nieuws, 2011)

Conan Doyle op spokenjacht in Haags hotelArthur Conan Doyle, schrijver van de avonturen van meesterspeurder Sherlock Holmes, heeft in het Haagse Hotel Des Indes spookverschijnselen onderzocht. Dat staat in de stadsgids Geheim Den Haag die bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche verschijnt.

Rond 1900 was Den Haag een hotspot voor vrijmetselarij, spiritualisme, theosofie, antroposofie en andere esoterische stromingen. In de stadsgids passeren tientallen 'geheime' locaties in de Hofstad de revue: van vrijmetselaarstempels voor rituele bijeenkomsten tot woonhuizen waar seances werden gehouden, en van antroposofische gebouwen met organische architectuur tot de tranceruimtes van somnabulisten.

Zo wordt ook het bezoek van de Sherlock Holmes-auteur aan Den Haag in 1928 belicht. Arthur Conan Doyle was geïnteresseerd in spiritualisme en zou in de Dierentuinzaal een lezing geven over Het leven na de dood.

Hij logeerde met zijn vrouw in Hotel des Indes, waar zich een mysterieuze gebeurtenis voordeed. De hoteldirectie verzocht Conan Doyle om die te onderzoeken. Wat zijn speurtocht opleverde staat in het boekje.

Geen opmerkingen: