10 maart 2022

Een bekend gezicht (nieuws, 2022)

Quirke aan de Spaanse kust
Het stempel 'thriller' is te ordinair voor uitgeverij Querido. Daarom staat er 'roman' op de cover van April in Spanje van John Banville. Maar het is toch een thriller. Een literaire, dat dan weer wel.

In het boek dat 31 maart bij Querido verschijnt, speelt patholoog Quirke opnieuw de hoofdrol. 

Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastian kan Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, denkt hij dat zijn verbeelding met hem op de loop is gegaan.

Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar broer vermoord – zo was de conclusie van een geruchtmakende zaak die de Ierse politieke verhoudingen op hun grondvesten had laten schudden.

Niet in staat de kwestie uit zijn hoofd te zetten, belt Quirke naar Ierland, en al snel wordt rechercheur St. John Strafford naar Spanje gezonden. Maar Strafford is niet de enige die op pad gaat. Een meedogenloze huurmoordenaar jaagt op zijn nieuwste prooi, en zijn slachtoffer zou weleens Quirke zelf kunnen zijn.

John Banville (Wexford, 1945) publiceerde zeventien romans, waaronder Het boek der getuigenis en De zee, waarvoor hij in 2005 de Man Booker Prize ontving. Onder de naam Benjamin Black schreef hij de reeks over rechercheur Quirke, in de traditie van Georges Simenon en Raymond Chandler. Onlangs verschenen van hem de veelgeprezen spannende romans Praagse nachten, De geheime gasten en Sneeuw, alle vertaald door Arie Storm. Ook April in Spanje.

Geen opmerkingen: