29 maart 2022

98 procent (nieuws, 2022)


Wat heeft Poetin met een Overijssels landgoed?
Hij had zijn nieuwe thriller over Poetin en de Koude Oorlog naar de drukker gestuurd en een dag later vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Het gaf me wel een ongemakkelijk gevoel, zegt schrijver Almar Otten. In zijn nieuwe thriller Het Alerdinck mysterie ontvouwt hij een complot dat de hoofdpersoon naar een Overijssels landgoed én naar Sint-Petersburg brengt.

Waar gebeurd: Op het toppunt van de Koude Oorlog werden op hoog niveau oost-westconferenties georganiseerd op Den Alerdinck, een landhuis in Laag Zuthem. In de thriller van Almar Otten duikt hoofdrolspeler Nicolaas Dalering in de geschiedenis van The Alerdinck Foundation en werpt een onthullende blik op de ontwikkeling van Rusland in de afgelopen decennia en de rol die Vladimir Poetin en de eigenaren van Den Alerdinck speelden.

Dalering heeft zijn bedrijf verkocht en zoekt hulp bij psychologe Catharina van Dedem om zijn leven een nieuwe richting te geven. Zij zet hem op het spoor van zijn verleden, wat hem naar Den Alerdinck leidt. Nicolaas kent het landgoed uit de verhalen die zijn vader hem en zijn zus als kinderen vertelde. Wat is de relatie tussen Nicolaas’ familie en Den Alerdinck? Zijn zoektocht leidt hem uiteindelijk naar Rusland, waar hij de sleutel van alle raadsels hoopt te vinden.

Ottens wens was altijd al een boek te schrijven à la John le Carré. Dat schreef hij eerder op De Spanningsblog, maar hij vertelde het ook aan dagblad De Stentor. 'Mijn grote schrijfdroom was een echt ‘John le Carré-boek’ schrijven. Daar was ik zo’n drie jaar geleden al mee begonnen. Met intriges over de Koude Oorlog, spionnen. Ik had me er al heel erg in verdiept, vooral in Poetin. Ik vond dat toen al fascinerend.' Hij was met name gefascineerd door Poetin en de weg die hij had bewandeld om van eenvoudig KGB-agent uit te groeien tot een wereldleider die zelfs in staat bleek om Trump tot loopjongen te degraderen. In een eventuele volgende druk van het boek zal de schrijver één zin toevoegen: ‘Een week na de aankomst van Nicolaas in Sint-Petersburg vielen de legers van Poetin Oekraïne binnen.’

Het onderwerp van zijn veertiende boek werd hem aangereikt door Wouter Koning, eigenaar van landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem. Die gaf hem een stapel kranten uit 1985. In The Alerdinck Tribune stonden artikelen in het Engels én het Russisch. 'Toen had ik het haakje voor mijn thriller', zegt hij in de krant. The Alerdinck Foundation was de stichting van de toenmalige eigenaar van het landgoed, Frans Lurvink. Het was zijn droom dat door normale handelsbetrekkingen de Koude Oorlog vanzelf zou stoppen.

Het boek schreef zichzelf eigenlijk, vertelt de auteur. 'De spanning zit er in dat niet helemaal duidelijk is waar de overgang zit tussen waarheid en fictie. Ik zeg altijd: 98 procent in mijn boeken is gewoon waar. Alleen de hoofdverhaallijn is fictie.'

Almar Otten presenteert op 1 april zijn boek in Deventer in Boekhandel Praamstra. Benieuwd naar zijn favoriete spannende boek? Lees het hier. 

(Bron: De Stentor, persbericht)


Geen opmerkingen: