19 oktober 2013

Gesignaleerd 258 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ROBERT GALBRAITH - KOEKOEKSJONG

Bij uitgeverij is verschenen de thriller 'Koekoeksjong' van Robert Galbraith, pseudoniem van de schrijfster van de 'Harry Potter'-reeks J.K. Rowling.

Als een legendarisch topmodel een dodelijke val maakt van een balkon in de chique Londense wijk Mayfair, gaat de politie uit van zelfmoord. Haar broer weigert dit echter te accepteren en schakelt priv├ędetective Cormoran Strike in.

Strike neemt de klus dankbaar aan. Sinds hij zijn been verloor in Afghanistan is zijn leven een puinhoop. Hij heeft bijna geen opdrachten en de schuldeisers zitten achter hem aan. En daarbij is hij net weg bij zijn vriendin en woont hij in zijn kantoor. Dit is zijn kans om een nieuwe start te maken.

Maar naarmate hij dieper infiltreert in de wereld van de 'rich and famous', nemen de zaken een steeds duisterder wending - en loopt hij zelf steeds meer gevaar.

Robert Galbraiths 'debuut' 'A Cuckoo's Falling' kwam in april op de Britse markt, kreeg lovende recensies en verkocht 1500 exemplaren. Maar door een loslippigheid van een van haar advocaten werd begin juli bekend dat J.K. Rowling de auteur van het boek was. De verkoop schoot daarna als een raket omhoog.

Rowling, die eerder sprak van het 'bevrijdende gevoel' om te kunnen schrijven onder een nom de plume, liet in een verklaring weten dat woedend was over het lek. ,,Slechts een klein groepje mensen kende mijn pseudoniem. Het is niet plezierig om er achter te komen dat een vrouw van wie ik vorige week nog nooit gehoord had iets te weten is gekomen, waarvan zelfs enkele goede vrienden niet op de hoogte waren.''

Robert Galbraith - Koekoeksjong. Vertaling: Sabine Mutsaers. Uitgeverij Boekerij, 519 pag., €19,95. ISBN: 978 902 256 912 2.

Geen opmerkingen: