Het lot van een handelsreiziger
(Door Peter Kuijt)
Voor zijn vierde thriller werd Rudy Soetewey terecht genomineerd voor de Gouden Strop 2002. Onder de titel Inbraak bedacht hij een eenduidig maar bloedstollend verhaal: een echtpaar betrapt bij thuiskomst een insluiper. De confrontatie loopt op een gruwelijke manier uit de hand. Tot aan de laatste zin blijft de lezer in het ongewisse over wat er gaat gebeuren. De kracht van Inbraak zat hem volgens de jury in de eenvoud van het verhaal.
Van de Vlaamse leraar (in zijn vrije tijd gitarist, componist en liedjesschrijver) werd sindsdien op thrillergebied niet veel meer vernomen. Gelukkig is daar nu Moord, Soeteweys vijfde thriller.
Moord kent niet zo'n simpele verhaallijn als Inbraak. Het verhaal gaat over een fenomeen waarover we zo vaak horen dat het wel hedendaags lijkt: het gezinsdrama. In een Belgische plaats wordt baby Sofie de nek omgedraaid. Later verschijnen foto’s van een naakte Sofie op internet. Er is grote consternatie in de straat waar het is gebeurd, de buurtroddel draait in de bakkerswinkel op volle sterkte. Er wordt gewezen naar dat Hollandse gezin dat er pas is komen wonen: sindsdien is er alleen maar ellende in de buurt. Maar er lijken zich ook andere verdachten aan te dienen, zoals die oude onruststoker die net een nieuwe pc heeft gekocht of de depressieve moeder van het slachtoffertje.
Het verhaal wordt verteld door Bernard Vercammen, handelsreiziger van middelbare leeftijd, getrouwd met de twaalf jaar jongere Renhilde en vader van de onderhandelbare puber Kevin. Vercammen woont met zijn gezin in de straat waar het drama zich voltrok en spreekt op verzoek van Sofietjes vader bij haar uitvaart de lijkrede uit. Vercammen was op de dag van de moord op weg naar een klant, maar kwam daar vanwege files nooit aan.
Verder ingaan op de verhaallijn zou verraad aan de plot betekenen. Hier moet slechts worden volstaan dat Soetewey de thriller op een geweldige en onvoorziene manier weet te kantelen. Het heeft een tijdje geduurd voordat er een nieuw boek van hem verscheen, maar de schrijver laat in Moord zien dat hij nog steeds niet is verleerd hoe hij mensen tegen beter weten in op een tragedie kan laten afstevenen.
Rudy Soetewey – Moord. Uitgeverij Kramat, 213 pag. (genomineerd voor de Gouden Strop 2007)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten