31 maart 2022

Wordt verwacht 518 (nieuws, 2022)

Gevangen in een papegaaienkooi   



'Talent van eigen bodem.' Dat zegt uitgeverij HarperCollins Holland over Marieke Damen. Van deze schrijfster verschijnt op 17 mei de thriller Onbreekbaar.

Onbreekbaar
gaat over Alexandra, een succesvolle zakenvrouw. In haar relatie is ze echter niet meer gelukkig. Zij en haar partner besluiten een pauze te nemen om uit te zoeken wat ze nog voor elkaar voelen.

Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt Alexandra ontvoerd; Max blijft alleen in het huis achter…

Demi is een tiener vol toekomstdromen. Totdat ze zwanger raakt. Na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd.

Alexandra en Demi kennen elkaar niet maar worden samen gevangengehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen?

Marieke Damen begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na twee kinderboeken en diverse korte verhalen publiceerde ze Stilleven. Dit thrillerdebuut werd genomineerd voor zowel de Hebben Thrillerprijs als de Debuutprijs en voor de MAX Bronzen Vleermuis. Haar werk kenmerkt zich volgens de uitgeverij door 'een subtiele schrijstijl waarmee ze de meest gruwelijke gebeurtenissen beschrijft'.

Benieuwd naar het favoriete spannende boek van Marieke Damen? Lees het hier

30 maart 2022

De beste thrillers aller tijden #67 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Benny Baudewyns
   



De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse schrijver Benny Baudewyns.


Dan Brown - Oorsprong

Afwijkende theorie
ën in thrillerjasje

(Door Benny Baudewyns)

Ben ik een fan van de boeken van Dan Brown? Eerlijk, ik weet het niet. Dat is een wat vreemde uitspraak voor iemand die met veel plezier en toenemende bewondering De Da Vinci Code las en genoot van de vreemde theorieën die in het boek werden ontwikkeld. Sindsdien las ik nog Het Bernini Mysterie en Inferno. Dus niet het hele oeuvre van Brown, maar er tekent zich een duidelijk patroon af, niet alleen in zijn verhalen, maar ook in mijn ideeën erover.

Dan Brown is duidelijk een schrander man. Een beetje opzoekingswerk bevestigt dit. Kunstgeschiedenis gestudeerd, les gegeven aan prestigieuze instellingen. Dat hij verzot is op symbolen weten we doordat zijn hoofdpersonage in al zijn boeken, professor Robert Langdon, dat ook is. En Brown houdt er meningen op na die flink tekeer gaan tegen gevestigde waarden en instituten en die ik wel weet te smaken. De Katholieke Kerk kreeg er flink van langs in De Da Vinci Code, in Inferno ontwikkelt hij gedurfde stellingen over de overbevolking op aarde.

Oorsprong is terug te brengen tot twee vragen: Waar komen we vandaan? En: Waar gaan we naartoe? Brown neemt meer dan vijfhonderd bladzijden de tijd om deze vragen, en mogelijke antwoorden, nader toe te lichten.

Het moet gezegd: opnieuw kon ik genieten van zijn vertelkunst. De manier waarop hij deze zware levensvragen behandelt, het verdient respect. Klaar en helder worden afwijkende theorieën gepresenteerd. Dat gebeurt bij monde van een informatica-expert Edmond Kirsch, toevallig een vriend van Robert Langdon. Tenminste, Langdon ontdekt de theorieën van Kirsch via een lange zoektocht die hem in Spanje van Bilbao naar Barcelona brengt. Kirsch wordt namelijk in het eerste deel van het verhaal vermoord.

Wat doe je als je als schrander man afwijkende of gedurfde theorieën wilt presenteren? Je kunt het doen via de wetenschappelijke kanalen, maar de kans dat slechts een handvol ingewijden je ideeën smalend van de hand doen en er dus verder geen haan naar kraait, is groot. Hoe bereik je een groter publiek? Je giet je hele verhandeling in een thriller. Dat is het recept dat Brown hanteert en dat hem tot nu toe zeker geen windeieren heeft opgeleverd. Naast de grote schare fans, stromen sinds jaren de dollars vlot binnen.

Hier wringt nu net voor mij het schoentje. Niet dat de dollars stromen, ik gun elke auteur loads of money. Hoezeer ik de theorieën en de plots van Dan Brown kan smaken, zo knullig vind ik zijn thrillerelementen. In feite komt het steeds op een vlucht van de brave Langdon neer, waarbij hij bij aanvang een probleem voor de voeten krijgt gegooid en na het nodige geren (liefst langs historische gebouwen en plekken, zo kan Brown ook zijn kunstgeschiedenisachtergrond etaleren), waarbij hij steeds op het nippertje uit de handen van zijn achtervolgers kan blijven, op het eind een aanvaardbare oplossing of antwoord vindt.

En het moet gezegd: de schrijfstijl van Brown is op die momenten wat tenenkrommend. Archaïsch, langdradig, saai en weinig origineel. In Oorsprong doet hij een tiental bladzijden over de moord op een rabbi, waarbij je in de eerste alinea al voelt dat de kerel die de rabbi achtervolgt, zijn slag zal thuishalen.

Maar net wanneer het thrillergedeelte me de keel begint uit te hangen, tilt Brown een nieuw tipje van de sluier, die over de theorie hangt, op en lees ik weer aandachtig verder. Zou dat dan zijn meesterschap zijn? Misschien wel. Ben ik dan een fan? Ik weet het nog steeds niet. Wat ik wel weet, is dat ik nog boeken van hem zal lezen.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Oorsprong is een boek van de Amerikaanse auteur Dan Brown en het vijfde deel in de Robert Langdon-serie. De wereldwijde release van het boek was op 3 oktober 2017.

Robert Langdon bezoekt het ultramoderne Guggenheim Museum in Bilbao (Spanje) voor de onthulling van een belangrijke wetenschappelijke ontdekking. Edmond Kirsch, een flamboyante miljardair heeft de avond georganiseerd om zijn ontdekking wereldkundig te maken, maar wanneer de avond in chaos afloopt dreigt zijn ontdekking voor altijd verloren te gaan.

Langdon vlucht samen met museumdirecteur Ambra Vidal naar Barcelona. Daar moeten ze, in een race tegen de klok, de ontdekking van Kirsch vinden, voordat hun gevaarlijke tegenstander met machtige vrienden hen voor is.

Oorsprong was met 243.770 het bestverkochte boek van 2017 en met 114.000 exemplaren de bestverkochte thriller van 2018.

Het is niet het centrale thema, maar Dan Brown schreef ook over genetische manipulatie in Origin. En wel over 'de onvoorstelbare gevaren' van dit fenomeen. Brown zei dit  in een interview met de Volkskrant uit 2017. 'Het boek draait om waar we vandaan komen en waar we heen gaan', zegt de schrijver. 'En de verschillende manieren waarop religie en wetenschap hier tegenaan kijken.'

Brown stelt dat genetische manipulatie 'angstaanjagende gevolgen' kan hebben. 'Het zal de komende tien jaar de mensheid nog meer verdelen. We hebben nu al de haves en de havenots. De mensen met geld, met goede gezondheidszorg, goede huizen, goed eten, kunnen straks hun kinderen ook nog slimmer, sterker, gezonder en knapper maken. Als daarmee niet voorzichtig wordt omgesprongen, creëer je bijna twee verschillende speciën.'

In september 2017 overleed de moeder van Dan Brown. Hij heeft Origin aan haar opgedragen. 'Dankzij een proef met genetische manipulatie hebben we haar tien jaar langer bij ons kunnen houden. Dus dat was geweldig.'

Volgens de jongste cijfers verkocht Dan Brown ruim 200 miljoen boeken in 56 landen. Van De Da Vinci Code, waarmee hij internationaal doorbrak, werden 81 miljoen exemplaren verkocht. De vertalers van Oorsprong werkten traditiegetrouw in een afgesloten bunker. Ze moesten hun smartphones inleveren en hun computers hadden geen verbinding met internet. Brown: 'Als ik vier jaar geleden had verteld dat ik was begonnen aan een mysterie rond moderne kunst in Barcelona, waren er in de tussentijd vier andere boeken verschenen rond moderne kunst in Barcelona. Getiteld De Galerie Code.'

De Vlaamse schrijver Benny Baudewyns (1958) schreef diverse theaterstukken en thrillers. Hij debuteerde in 2000 met Het Zwartberg Plan. Voor De Emerson Locomotief (2001) kreeg hij de Diamanten Kogel, verder werd hij ook nog genomineerd voor de Gouden Strop. Hij woont en werkt in Zuid-Spanje. Zijn thrillers Hartenvreter, Het Tati-syndroom en Mazzelaar werden goed ontvangen. In het najaar van 2021 verscheen de veertiende thriller van Baudewyns: Moordgriet

Baudewyns groeide op in Dilbeek. Hij is opgeleid tot docent economie, maar als leerkracht is hij nooit actief geweest. Baudewyns werkt als zelfstandig begrafenisondernemer (derde generatie). Over zijn beroep schreef hij een non-fictieboek De een zijn dood... Het leven van een begrafenisondernemer (2007).

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):


Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

29 maart 2022

Wordt verwacht 517 ( nieuws, 2022)

M. is back   



Op 28 april verschijnt bij Uitgeverij Cargo de thriller Klopjacht van James Patterson. Hierin gaat Alex Cross de confrontatie aan met de man die hem en zijn familie al jaren volgt.


De vrienden Alex Cross en John Sampson staan op het punt om samen de ruige wildernis van Montana in te trekken als ze worden opgeroepen bij een moordzaak in Washington. Samen met Ned Mahoney storten ze zich op het onderzoek, zich niet bewust van het veel grotere kwaad dat dreigt.

M., de mysterieuze moordenaar die Cross al jaren achtervolgt, is weer opgedoken en lijkt ongrijpbaarder dan ooit. Het spoor leidt ze dieper de wildernis in, waar Cross en Sampson als opgejaagd wild hun krachten moeten bundelen, en hun overlevingsdrang moeten inzetten.

James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen: Alex Cross en The Women's Murder Club. James Patterson woont en werkt in Florida.

Klopjacht (oorspronkelijke titel Fear no evil) is het 29ste deel in de Alex Cross-serie. De eerste, Slaap, kindje slaap, verscheen als Along came a spider in 1992. 

De beste thrillers aller tijden #66 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Erik Betten




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijver Erik Betten.


Blake Crouch - Dark matter

Niet weg te leggen

(Door Erik Betten)

Een slecht geheugen is een goudmijn voor een schrijver. Ik weet niet meer wie dat gezegd heeft, maar ik ben het er helemaal mee eens. Nooit zit ik achter mijn toetsenbord met het knagende idee dat wat ik schrijf ook al in thriller X van schrijver Y zat, of dat die ene wending erg lijkt op de plot van film Z.

Integendeel.

Mijn vrouw kan zich blijven verbazen over mijn vermogen een verhaal totaal te vergeten. 'Zit je nou weer die film te kijken?', vraagt ze soms. Blijkt dat we die een jaar of twee eerder samen hebben gezien. Zij kan elke beat nog reproduceren, voor mij is het een nieuwe ervaring. Heerlijk!

Het helpt me ook als schrijver. Als elke plot al gebruikt is, elke variatie op elke twist al eens toegepast, is een frisse reconstructie het hoogst haalbare. En frisser dan de illusie dat je het echt zelf verzint, wordt het niet.

Maar nu de vraag wat de beste thriller aller tijden is. Gezien het bovenstaande kan ik daar onmogelijk een betrouwbaar antwoord op geven. Hooguit welke schrijvers en titels zoveel indruk maakten dat ik ze in elk geval heb onthouden als uitzonderlijk. The pillars of the earth (Pilaren van de aarde) van Ken Follett raakte mij als jonge lezer, net als de in retrospect veel te lange fantasyreeks Rad des tijds van Robert Jordan. Wat later Alice Sebold met Lovely bones (De wijde hemel), Paul Auster met The New York trilogy, John Irving met A prayer for Owen Meany (Bidden wij voor Owen Meany), Robert Harris met zijn trilogie over Cicero, de reeksen van Robin Hobb, de soms matig gecomponeerde maar toch fascinerende pillen van Neal Stephenson. Maar zit daar een echte thriller bij?

Dan schiet me toch een te binnen. Een boek dat speelt met het idee van parallelle levens, en waarvan ik zeker weet dat ik het vanwege de spanning niet kon wegleggen: Dark matter (ook de titel in vertaling) van Blake Crouch. Vraag me niet om een samenvatting te geven, dat lukte volgens mij al niet meer toen ik het boek dichtdeed.

Maar het is zonder twijfel de beste thriller aller tijden. Als het niet hier is, dan toch zeker in een of ander parallel universum.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Het leven bestaat uit keuzes. Door één pad te kiezen, sluit je het andere af. Maar wat als dat nu eens niet zo is? Wat als je in een andere werkelijkheid dat andere pad volgt. Wat als je spijt krijgt van je keuzen?

'Ben je gelukkig met je leven?' Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort vóórdat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. En voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken en een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: 'Welkom terug, vriend.'

In de wereld waarin Jason Wakker is geworden is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorneeprofessor in natuurkunde. Is déze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden?

De antwoorden liggen in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

De in 1978 in North Carolina geboren schrijver Blake Crouch heeft meer dan een miljoen boeken verkocht en zijn werk is in ruim twintig talen vertaald. Na zijn studie Engels en creatief schrijven aan de universiteit van Chapel Hill schreef Crouch korte verhalen die in een aantal crimemagazines zijn gepubliceerd. In 2004 verscheen zijn eerste thriller Desert places. De echte doorbraak van de schrijver kwam na het uitgeven van de Wayward Pines-serie en de verfilming daarvan. Zijn thriller Dark matter die in 2016 verschenen is, is in 35 talen vertaald. De vertaalrechten zijn voor enorme bedragen overgenomen en de filmrechten zijn ook al verkocht.


Erik Betten is schrijver, journalist en onderzoeker. 'Waar tekst, creativiteit, erfgoed en wetenschap elkaar ontmoeten, ben ik op mijn best', schrijft hij op zijn website. 'Ik voel me thuis als onderzoeker in een internationaal netwerk, als schrijver/eindredacteur bij het samenstellen van een publicatie, maar ook als historicus bij het vertellen van de verhalen van ons gedeelde verleden. Ik presenteer mezelf graag als kosmopolitische Noorderling, als een flexibele samenwerkingspartner en als nieuwsgierige lettervreter in zoveel mogelijk talen.'

Betten schreef tot dusver twee thrillers: De prijs en Quarantaine. Met de laatste won hij in 2019 de Schaduwprijs. In Quarantaine schrijft hij over een dodelijke bacterie – en een overheid die ondenkbare maatregelen neemt. Het is oktober als in Groningen een oeroude bacterie haar weg naar de oppervlakte vindt via een gaswinningspunt. In luttele dagen zwermen halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):


Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks