MOORD SCHOKT AMISH-GEMEENSCHAP. OPNIEUW...
Ze schreef romantisch spannende boeken met titels als 'A Hero to Hold', 'Remember the Night' en 'A Baby before Dawn' en won diverse prijzen waaronder de Daphne du Maurier Award of Excellence, vernoemd naar - zoals wij allen weten - de Britse schrijfster van historische romans en horrorverhalen. Maar in oktober 2009 verschijnt bij A.W. Bruna dan eindelijk een échte thriller van de Amerikaanse schrijfster Linda Castillo. 'Zwijgplicht' heet het boek - voor de liefhebbers van Karin Slaughter en Chelsea Cain, weet de uitgever - en is de eerste thriller in een serie rondom de vrouwelijke politiechef Kate Burkholder.
Wie herinnert zich niet de bloedspannende thriller 'Witness' uit 1985 (won twee Oscars) met Harrison Ford in de hoofdrol? Een jongetje uit de Amish-gemeenschap is getuige van een brute moord en rechercheur Ford moet hem en zijn moeder beschermen tegen de moordenaars.
Castillo's 'Zwijgplicht' speelt zich eveneens af binnen het Amish-bolwerk. Kate Burkholder is onlangs aangesteld als politiechef in haar voormalige woonplaats Painters Mill, Ohio. Haar kennis van de Amish, hun taal en gebruiken, maken haar de ideale kandidaat voor deze functie. Ze is opgegroeid in de Amish-gemeenschap, maar heeft ervoor gekozen om elders haar eigen leven op te bouwen, ver weg van haar verleden.
Dat verleden komt in alle hevigheid weer naar boven als er een seriemoordenaar in het stadje opduikt, net als zestien jaar geleden. De moorden van toen en nu lijken zoveel op elkaar dat het wel om dezelfde moordenaar moet gaan. Maar die was toch dood?
Linda Castillo woont zelf met haar man in Texas. Op haar website schrijft ze dat ze eens fanmail heeft gekregen van een levenslang veroordeelde man. In augustus 2000 sloeg Sam Lupo zijn vriendin de hersens in met een honkbalknuppel, terwijl haar vier kinderen thuis waren. Na de moord sloeg Lupo op de vlucht, achtervolgd door ruim honderd politiemensen die de moordenaar van hun collega - Lupo's vriendin werkte bij de politie in Chicago - koste wat kost wilden pakken. Uiteindelijk werd hij gearresteerd in een bos in Wisconsin. In 2002 schreef Lupo aan Castillo een brief waarin hij schreef dat hij de afgelopen twee jaar 700 boeken had gelezen, maar dat hij die van haar het beste vond. Of Castillo niet zijn levensverhaal wilde optekenen? Castillo op haar website: ,,Ik laat deze maar aan mij voorbij gaan.''
NA 9/11
Wat als de Verenigde Staten opnieuw worden getroffen door een terroristische aanslag? Alleen deze keer komt het machtigste land ter wereld de klap niet meer te boven.
Dit is de weinig vaderlandslievende gedachte achter de nieuwe thriller van de Amerikaanse thrillerschrijver Brendan DuBois, 'De laatste dagen van Amerika', die in januari 2010 - ook als e-book - verkrijgbaar is.
Nog voordat het gedenkteken voor 9/11 en de Liberty Tower zijn voltooid, slaan terroristen weer toe. Het hele zuidelijke deel van Manhattan is getroffen. Terroristen hebben ditmaal een kofferbom met nucleaire lading laten afgaan.
De aanslag laat de VS op zijn grondvesten schudden. De bevolking is massaal de steden ontvlucht en door tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen is het land uiteengevallen. Zwaarbewapende milities hebben het heft in handen genomen en de regering staat machteloos.
In de verscheurde staat New York ziet een team van de Verenigde Naties, met daarin de jonge Canadese journalist Samuel Simpson en de Nederlandse (!) arts Miriam van der Pol, zich voor een onmogelijke opdracht gesteld. Ze hebben een week de tijd om bewijs te vinden voor oorlogsmisdaden waaraan een groep gearresteerde militieleiders zich schuldig zou hebben gemaakt.
Een VN-troepenmacht probeert vrede te bewerkstelligen. Maar ondertussen wordt Simpson geconfronteerd met het gevaar van een natie waarin iedere burger vecht voor zijn eigen lijfsbehoud.
Brendan DuBois was werkzaam als journalist voordat hij in 1999 als thrillerschrijver internationaal doorbrak met Resurrection Day. In deze what if-thriller herschreef hij de recente Amerikaanse geschiedenis door de Cuba-crisis te laten uitgroeien tot een nucleair conflict tussen de toenmalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.
(NB: De foto is gemaakt door Michael DuBois, de sweater door Mona Pinette)
'NIEUW SCANDINAVISCH THRILLERFENOMEEN'
Niet alleen Lars Kepler wordt 'het nieuwe Zweedse thrillerfenomeen na Stieg Larsson' genoemd, ook Jens Lapidus wordt die - commercieel aantrekkelijke - status toegedicht. Een krant in Göteborg noemde Lapidus zelfs 'de Zweedse James Ellroy. Net als Larsson heeft ook Lapidus een trilogie geschreven. Het eerste deel - 'Snel geld' - ligt vanaf oktober 2009 in de boekhandel.
De thriller speelt zich af in Stockholm, stad waar de decadente bovenwereld nauw verweven is met de rauwe onderwereld. Hier kruisen de wegen van drie jonge criminelen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die met geweldpleging zijn geld verdient, geld dat hij nodig heeft om de voogdij over zijn dochtertje te krijgen. Jorge is een slimme drugsdealende latino, net uit de gevangenis ontsnapt en eropuit om degenen die hem verraden hebben terug te pakken - alleen heeft hij geen cent te makken. En de ambitieuze student JW laat zich als drugsrunner recruteren, omdat hij voortdurend cash nodig heeft om zijn dure levensstijl te kunnen blijven bekostigen.
Alle drie worden ze verleid door de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Alle drie zijn ze betrokken bij de verdwijning van een jonge vrouw. En zonder dat ze het in de gaten hebben, worden ze alle drie gemanipuleerd door een machtige man achter de schermen, Stockholms genadeloze maffialeider Radovan.
Jens Lapidus (1974) is een strafrechtadvocaat en verdedigde beroepshalve enkele van de meest beruchte misdadigers van Zweden. Automatisch vergaarde hij hiermee behoorlijk wat kennis over het wereldje waar zware criminelen vertoeven.
'Snel geld' werd onthaald als de beste Zweedse misdaadroman van de afgelopen tien jaar. Van het boek werden er in Zweden alleen al 600.000 exemplaren verkocht. De rechten van de thriller zijn verkocht aan 25 landen. En de filmrechten zijn natuurlijk ook al verhandeld.
Andere nieuwe titels:
Ruth Rendell - 'De eerlijke vinder' (oktober 2009). Welgestelde kunsthandelaar vindt envelop met behoorlijk bedrag. In plaats van naar de politie te gaan, hangt hij een briefje op aan een lantaarnpaal. Tja...
Peter Robinson - 'Overmacht' (oktober 2009). Inspecteur Alan Banks moet moord én zelfmoord oplossen: die van voormalig ambtenaar op leeftijd en jonge getalenteerde decorontwerper.
David Baldacci - titel nog onbekend (november 2009). Mason Perry was succesvolle narcoticarechercheur totdat ze voor twee jaar achter de tralies verdween. Eenmaal vrij wil ze degenen vinden die haar in de gevangenis hebben doen belanden.
Tom Clancy - titel nog onbekend (november 2009). In mei 2004 verscheen 'De tanden van de tijger', Clancy's reactie op de angst voor nieuwe terreuraanslagen. Vijf jaar later verhaalt hij hoe John Patrick Ryan jr. en zijn neven de 'war on terror' voortzetten.
Robin Cook - 'Ingreep' (november 2009). Archeoloog doet belangrijke ontdekking. Hij heeft de botten van de maagd Maria en het evangelie van Simon gevonden. De aartsbisschop van New York kan dit niet over zijn kant laten gaan.
Ake Edwardson - 'Nog niet dood' (november 2009). Herfst in Göteborg. De auto van een gangster raakt beschadigd. Een schrijver krijgt ruzie met zijn buurman. Een politicus wordt gevonden met een lijk naast zich in bed. Commissaris Winter ontdekt dat deze gebeurtenissen te maken hebben met een misdrijf van dertig jaar geleden.
Havank Ross - 'Het mysterie van de Nachtwacht' (november 2009). Opnieuw schrijft Tomas Ross een hoogst merkwaardig Schaduwiaans avontuur dat monsieur Charles C.M. Cartier via de schemerige Limburgse mergelgrotten naar donker Amsterdam voert. En verder...
William Lashner - 'Erewoord' (januari 2010). Iemand probeert eigenwijze advocaat Victor Carl erin te luizen. Als zijn vroegere verloofde Julia weer voor zijn neus staat, wordt hij prompt opnieuw verliefd. Helaas valt Julia's komst precies samen met de voortijdige dood van haar man.
Ruben van Dijk - 'Graan' (januari 2010). Nieuwe eco-thriller van auteur afkomstig uit de wereld van politiek en milieu en die daarom onder pseudoniem schrijft. Acuut voedseltekort dreigt te ontstaan als in VS, Europa en Azië de graanoogsten op mysterieuze wijze mislukken. Crisisteam ontdekt dat geheime graantransporten worden overvallen en pakhuizen worden leeggeroofd. Waar zit het lek? En waarom duurt het zo lang voordat de wetenschap de oorsprong vindt van het fatale graanvirus?
Steve Mosby - 'Wat je niet wilt zien' (januari 2010). Na de zelfmoord van zijn vrouw is Alex Connor door Europa gaan reizen, niet in staat zijn oude leven op te pakken. Maar als zijn beste vriendin Sarah wordt vermoord en haar lichaam onvindbaar blijkt (hoe weet men dan dat ze vermoord is, vraag je je af), keert Alex onmiddellijk terug om haar te zoeken.
Suzanne Vermeer - 'Après-ski' (januari 2010). Na succesvolle zomerthrillers de eerste koudweermisdaadroman over Nederlandse skilerares die tegen een serie akelige incidenten opbotst. Uitgeverij belooft actie in samenwerking met de indoorskibond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten