01 april 2014

Nieuwe, sterke man (nieuws, 2014)

LAATSTE JACK RYAN-THRILLER IN MEI

'Op commando', het allerlaatste deel in de Jack Ryan-reeks van schrijver Tom Clancy ligt op 27 mei in de winkel. Clancy (66) overleed op 1 oktober 2013 na een kort ziekbed. Het manuscript van het 624 pagina's tellende boek had de schrijver net voor zijn dood bij zijn Amerikaanse uitgever ingediend.

Her verhaal van 'Op commando' speelt zich onder andere af in hedendaags Rusland en gaat terug in de geschiedenis van de CIA-analist Jack Ryan. Dertig jaar geleden, toen hij nog een jonge CIA-analist in Londen was, assisteerde Ryan bij het onderzoek naar de dood van een Brits geheim agent. Het onderzoek leidde naar een Zwitserse bank die bij een internationale fraudezaak betrokken was, en naar een KGB-moordenaar met de codenaam Zenith. Ryan zou de moordenaar nooit te pakken krijgen.

In het hedendaagse Rusland is een nieuwe sterke man opgestaan, de charismatische president Valeri Volodin. In het diepste geheim heeft Volodin een reeks gebeurtenissen in gang gezet die van Rusland weer een gevreesde wereldmacht moet maken. 

Tom Clancy brak in 1984 door met 'The Hunt for Red October', een politieke thriller over de Koude Oorlog. Toenmalig president Ronald Reagan bestempelde het boek als 'perfect', wat de auteur wereldfaam bezorgde. Wereldwijd werden er meer dan honderd miljoen boeken van Clancy, die in Nederland door A.W. Bruna wordt uitgegeven, verkocht. 

Geen opmerkingen: