15 april 2014

Op eigen benen (nieuws, 2014)

A.W. BRUNA DOET AFSTAND VAN CRIMEZONE

De Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers stopt met de exploitatie van Crimezone.nl. Hoofdredacteur en oprichter Sander Verheijen gaat zelfstandig verder met de grootste thrillersite van Nederland en Vlaanderen. Dat meldt Crimezone.nl

In februari 2010 nam A.W. Bruna Uitgevers thrillersite Crimezone.nl over van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, die de site vijf jaar exploiteerde. Enkele maanden later werd Crimezone.nl-oprichter Sander Verheijen aangetrokken als hoofdredacteur. In vier jaar tijd groeide de site naar eigen zeggen explosief tot meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand, met ruim een half miljoen pageviews.

Ondanks de groeicijfers lukte het A.W. Bruna niet de site ook tot een financieel succes te maken. Verheijen: ,,Het is binnen het concern niet mogelijk gebleken om Crimezone.nl en het Crimezone Magazine rendabel te krijgen. Nu het boekenvak onder grote druk staat moeten uitgeverijen ook drastische keuzes maken. We hebben enige tijd geleden met elkaar onderkend dat onze wegen zich wellicht beter kunnen scheiden.”

Directeur a.i. Johan de Koning meldt op Crimezone: ,,Het is jammer dat de huidige marktsituatie ons niet de ruimte geeft om met elkaar verder te werken aan het succesvol exploiteren van Crimezone. Maar het is voor alle betrokkenen, de uitgeverijen, de auteurs en natuurlijk ook de lezers heel fijn dat de thrillersite blijft bestaan.”

Op welke manier Verheijen de thrillersite doorzet en wél rendabel hoopt te krijgen, weet hij nog niet precies. ,,Op dit moment onderzoek ik een aantal mogelijkheden'', aldus de hoofdredacteur. ,,Het belangrijkste is dat Crimezone in een vergelijkbare vorm blijft voortbestaan. Verder gaan we ons uiterste best doen om de nieuwe site eind mei, nog voor de Maand van het Spannende Boek, te lanceren.”

De beslissing van de Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers om de activiteit stop te zetten heeft verder geen personele consequenties.

Crimezone werd vier jaar geleden nog enthousiast door A.W. Bruna binnengehaald. ,,We gaan een marketingplan opstellen en uitvoeren om meer bezoekers naar de site te trekken en bestaande bezoekers nog beter te binden'', vertelde Linda Albers, de toenmalige commercieel directeur van A.W. Bruna Uitgevers destijds aan De Spanningsblog. ,,Uiteindelijk willen we van Crimezone een crossmediaal merk maken. We gaan door met de boekenreeksen en de VIP-club en daarnaast heb ik al veel ideeën gehoord voor nieuwe projecten. Het belooft veel goeds.'' Volgens Albers was het qua financiën geen majeure overname. ,,Maar voor ons strategisch erg belangrijk.''

Geen opmerkingen: