10 april 2014

Gesignaleerd 309 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

ROBERT HARRIS - DE OFFICIER

Bij uitgeverij Cargo verschijnt vandaag 'De officier' van Robert Harris, oftewel 'het ware verhaal achter de Dreyfus-affaire'. 

Op een ijskoude dag in januari 1895 wordt de joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. 

Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse inlichtingendienst. De slimme en vindingrijke Picquart krijgt de opdracht om een geheim onderzoek te leiden naar de zaak-Dreyfus. Enkele maanden later ontdekt hij dat de werkelijke spion nog altijd in het Franse leger actief is en hij zet een listige operatie op touw om hem in de val te lokken.

Het resultaat hiervan is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering.

De memoires van Picquart lagen meer dan honderd jaar achter slot en grendel; ze vertellen het echte verhaal van een schandaal dat de wereld volledig op zijn kop zette.

Robert Harris (1957) is de auteur van internationale bestsellers als 'Vaderland', 'Imperium' en 'Geest'. Harris is politiek verslaggever en columnist van onder meer The Sunday Times en The Daily Telegraph. Hij woont met zijn vrouw en vier kinderen vlak bij Hungerford in het zuiden van Engeland. Roman Polanski verfilmt 'De officier'. De film zal eind dit jaar in de bioscopen verschijnen. 

Robert Harris - De officier. Vertaling: Paul Witte. Uitgeverij Cargo, 448 pag., € 24,90. ISBN: 978 90 234 8517 9.


Interview met Robert Harris over 'De officier':

Geen opmerkingen: