15 april 2014

Gesignaleerd 313 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

OLIVIER TRUC - VEERTIG DAGEN ZONDER SCHADUW

Bij uitgeverij Signatuur verschijnt 'Veertig dagen zonder schaduw' van de Franse auteur Olivier Truc, een thriller die zich afspeelt in Lapland.

Kautokeino, Centraal Lapland, 10 januari. Een poolavond, ijzige kou. Morgen komt de zon weer op, die veertig dagen lang verdwenen was in de poolnacht.

Een sjamanentrommel die na jaren verduisterd te zijn geweest weer terugkeert naar waar hij hoort, wordt gestolen. De verdenkingen gaan van de protestantse fundamentalisten tot de Samische separatisten. De dood van een rendierhouder maakt de zaken er niet gemakkelijker op.

De Lap Klemet en zijn jonge teamgenoot Nina, die vers van de politieacademie komt, zijn van de rendierpolitie en storten zich in een verontrustend onderzoek. Maar in Kautokeino houdt men niet van onrust. Ze worden teruggestuurd naar de toendra, om de eeuwige vetes tussen rendierhouders te sussen.

Olivier Truc (Frankrijk, 1964) woont al twintig jaar in Zweden waar hij werkt als journalist; eerst voor LibĂ©ration, nu voor Le Monde en Le Point. Hij schreef eerder 'L’imposteur', over een Fransman die uit de goelag ontsnapt. Dit is zijn eerste roman, waar hij o.a. de prestigieuze ‘Prix des Lecteurs Quai du Polar – 20 minutes 2013’ mee won.

Olivier Truc - Veertig dagen zonder schaduw. Vertaling: Martine Woudt. Uitgeverij Signatuur, 416 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 5672 476 4 l

Geen opmerkingen: