23 april 2014

On tour (nieuws, 2014)

MANUSCRIPTA REIST NAAR UTRECHT

De klad zit erin bij Manuscripta. Werden de eerste zes edities van het boekenfestival nog uitgebreid en over meerdere dagen gevierd op het Westergasterrein in Amsterdam, vorig jaar moest het al aanhaken als bijwagen van de Uitmarkt in de hoofdstad. Dit jaar wordt Manuscripta, de officiële start van het boekenseizoen, een reizend festival, zo heeft de CPNB bekendgemaakt. 

De komende jaren zal het boekenseizoen telkens in een andere stad openen. Het festival wordt tevens ingekort tot één dag. Dit jaar strijkt Manuscripta neer in het hart van Utrecht, tijdens het Uitfeest, een Culturele Zondag op 7 september 2014. 

Op de podia in en rondom het Stadhuis van Utrecht worden diverse optredens van auteurs die hun nieuwe boeken presenteren geprogrammeerd. Daaromheen is de Schrijversmarkt alwaar van ter plekke signerende auteurs hun nieuwe boeken worden verkocht. De CPNB organiseert Manuscripta in Utrecht in samenwerking met Culturele Zondagen en Het Literatuurhuis. Het is nog niet bekend hoeveel auteurs acte de presence zullen geven. 

Gemeenten kunnen zich bij de CPNB melden voor de Manuscripta-edities van 2015 en verder. Het Uitfeest in Utrecht, met 60.000 bezoekers in 2013, vormt al zestien jaar in september dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen. De stad verandert voor één dag in een groot podium met muziek, dans, theater, expositie, film en dit jaar ook auteurs en hun nieuwste boeken. 

Naast aandacht voor de nieuwste boeken wordt voor de vierde keer op Manuscripta de Europese Literatuurprijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro voor de schrijver van het bekroonde boek en 5000 euro voor de vertaler.

Geen opmerkingen: