10 april 2014

Wordt verwacht 375 (nieuws, 2014)

JOURNALISTENDUO CREËERT 'NEDERLANDSE BORGEN'


Nieuwslezer Rik van de Westelaken en D66-voorman Alexander Pechtold mochten het manuscript alvast lezen en dat beviel beiden wel. ,,Een meeslepende politieke thriller'', oordeelde Van de Westelaken, terwijl Pechtold kraaide van pret: ,,Eindelijk de Nederlandse 'Borgen'. Heerlijk.''

Uitgeverij Q vroeg hun mening over 'Morten', het eerste deel van de Morten-trilogie van auteur Anna Levander, dat in juni 2014 in de winkel ligt. Delen twee ('Mo')  en drie ('M') worden respectievelijk in januari 2015 en juni 2015 op de markt gebracht.  Volgens de ondertitel draaien de drie boeken om verraad, macht en verleiding.

'Morten' verwijst naar de ambitieuze politicus Morten Mathijsen die afstevent op een glorieuze verkiezingsoverwinning. De Nieuwe Liberalen, tot voor kort een kleine politieke partij, gaat verrassend aan kop in de peilingen. Mathijsen is de tweede man van de partij en wil de leider worden.

Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Hij gaat tot het uiterste om onheil af te wenden. De briljante spindoctor Evelien Bax moet zorgen dat hij overeind blijft in de politieke arena. Maar de zaak dreigt flink uit de hand te lopen…

In deel 2 ontstaat er onrust in de samenleving door ruzies in het Haagse over nieuwe antiterreurwetgeving. En in het laatste deel is er sprake van een volksoproer, wanneer blijkt dat de werkelijke macht in Nederland in handen is van een geheim overheidsapparaat. 

Anna Levander? 
Volgens uitgeverij Q is Anna Levander een pseudoniem waarachter 'een bekend journalistenduo' schuilgaat. Het is voor het eerst dat de twee samenwerken aan een boek. Q belooft in een later stadium hun namen bekend te maken. 

De redactie van De Spanningsblog durft de gok wel aan en meent dat Annet de Jong en haar wederhelft Dominique van der Heyde zich van de nom de plume Anna Levander bedienen. Argumenten: ze zijn beiden journalist, De Jong is reeds auteur bij Q en Van der Heyde is gepokt en gemazeld in het Haagse. En De Jong twitterde deze week nog: 'En hatsaflatsa. Puntjes op de i van een geheim project. Nu #plop.' Van der Heyde schreef op Twitter over iets dat #noggeheim was, maar waarover in juni meer bekend zou worden. Need we say more?

Andere nieuwe titels:

Unni Lindell - 'Doodsbruid' (augustus 2014). Vijfentwintig jaar geleden werd Maike Hagg, de 12-jarige dochter van een psychiatrisch patiënt, dood gevonden in een kelder van een ziekenhuis in Oslo. De politie vond het toen een ongeluk. De verjaringstermijn voor moord is bijna verstreken als twee inmiddels volwassen dochters van patiënten bij elkaar komen om te praten over wat er écht is gebeurd.
Thomas Enger - 'Bloedmist' (september 2014). Een oude vrouw wordt op brute wijze vermoord in een verpleeghuis in - alweer - Oslo. Het lijkt erop dat de dader woedend moet zijn geweest. Journalist Henning Juul wordt op de zaak gezet.
Frode Granhus - 'Stormnacht' (augustus 2014). Tijdens een onweersbui in het dorp Reine komt door een aardverschuiving het skelet van een jongen tevoorschijn. Vermoedelijk is het vijftig jaar oud. Maar is de jongen om het leven gekomen door een ongeluk of is het moord?
Max Bentow - 'De poppenmaakster' (juni 2014). De Berlijnse inspecteur Nils Trojan krijgt een macabere zaak te onderzoeken. In een kelder is het lijk van een jonge vrouw gevonden in een sarcofaag van opgedroogd schuim.
Hilde Vandermeeren - 'De toeschouwers' (juni 2014). Marion werkt als freelance webdesigner en doet in haar vrije tijd aan kickboksen. Haar vriendin Dana moet voor haar werk naar het buitenland en vertrouwt Marion haar 12-jarige dochter Chavi toe. Het meisje gaat op internaat naar een eliteschool in een bosrijke omgeving. Al snel heeft Marion het gevoel dat het daar niet veilig is. Dan wordt er op school een moord gepleegd.

Geen opmerkingen: