04 april 2017

Aanraking (nieuws, 2017)

SF-THRILLER IN DE RACE VOOR PRESTIGIEUZE BRITSE LITERAIRE PRIJS


Een sciencefictionthriller waarin de lezer een wereld krijgt voorgeschoteld waarin vrouwen met een enkele aanraking mannen kunnen verwonden of doden, maakt grote kans op een bekroning met een toonaangevende Britse literaire prijs.

The Power van Naomi Alderman is een van de zes boeken die genomineerd zijn voor de Bailey's women's prize for fiction. De winnares krijgt een cheque ter waarde van 30.000 Britse pond (ruim 35.000 euro).

De lijst met genomineerden werd gisteren bekendgemaakt in Londen. Andere kanshebbers zijn oud-winnaar Linda Grant en debutante Ayòbámi Adébáyò. Dat Aldermans boek de shortlist heeft gehaald, is bijzonder. Thrillers halen sporadisch de finale van literaire prijzen. Juryvoorzitter Tessa Ross beschreef The Power als een 'enorm opwindend, toegankelijk en prachtig geschreven sciencefictionboek'.

The Power, het vierde boek van Alderman, begint met tienermeisjes die de gave ontwikkelen om met een enkele, elektrisch geladen, aanraking mensen om te brengen. Zij geven dit 'wapen' door aan alle vrouwen en in korte tijd moeten verkrachters en aanranders permanent over hun schouders kijken.

De winnaar van de prijs wordt in juni bekendgemaakt.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: