13 april 2014

Giorgio Fontana - Het geweten van Roberto Doni (2014)

VOORTKABBELENDE, CONTEMPLATIEVE ROMAN


Op de binnenflap staat uiterst summier beschreven dat Giorgio Fontana (Milaan, 1981) filosofie heeft gestudeerd en dat 'Het geweten van Roberto Doni' zijn literaire doorbraak is. Meer hoeven we ook eigenlijk niet te weten, anders gaat u maar googelen.

In deze roman volgen we de conservatieve Roberto Doni, een bijna gepensioneerde officier van justitie. Hij verzorgt het hoger beroep waarin een allochtoon van moord wordt verdacht. 

Een jonge journaliste probeert Doni ervan te overtuigen dat de zaak anders in elkaar steekt dan op het eerste gezicht lijkt. Met enige moeite sleept zij hem naar dat deel van Milaan waar veel immigranten wonen. Roberto Doni wordt onaangenaam getroffen door een inwendige worsteling die hij niet meer had verwacht op zijn leeftijd.

Dit is zeker geen spannende thriller, maar wel een interessante contemplatieve roman waarin blijkt dat gemakzuchtige wetgeving soms haaks staat op rechtvaardigheid. Giorgio Fontana heeft een ingetogen maar effectieve schrijfstijl. Het verhaal kabbelt voort als een aangenaam riviertochtje waarbij druilerige zijtakken net op tijd vermeden worden.

Giorgio Fontana - Het geweten van Roberto Doni. Vertaling: Philip Supèr. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 224 pag.

Geen opmerkingen: