15 april 2014

Wordt verwacht 377 (nieuws, 2014)

DE GRUWELIJKE EFFECTEN VAN PESTEN

,,Schrijver worden, daar heb ik als kind nooit over gedroomd'', zegt de Zweedse scenarist Stefan Ahnhem (1966) op de website van het literair agentschap dat hem vertegenwoordigt. ,,Letters in de juiste volgorde plaatsen was een lastige klus voor mij.''

,,Maar zolang ik mij kan herinneren, ben ik een enthousiaste verhalenverteller. Opgroeien als enig kind stimuleerde mijn creativiteit. De verhalen leken wel uit een onuitputtelijke bron te komen. Maar ik moest eerst volwassen worden voordat ik besefte dat ik die toekomst in fysica en wiskunde niet moest najagen, maar mijn echte roeping moest volgen.''

Stefan Ahnhem is inmiddels een scriptschrijver van naam. Op zijn cv staan onder andere scenario's voor de series 'Irene Huss' en 'Wallander'. Nu heeft hij ook een thriller geschreven, 'Zonder gezicht', dat in juni 2014 door uitgeverij Anthos op de markt wordt gebracht. 'The Bridge meets Jussi Adler-Olsen', zo kenschetst Anthos in onvervalst Engels zijn boek over 'de gruwelijke gevolgen van pesten en uitsluiting'. De thriller is de eerste in een serie met de rechercheur Fabian Risk in de hoofdrol.

De eigenzinnige Risk heeft Stockholm verruild voor zijn geboortestad Helsinborg om daar een nieuwe start met zijn gezin te maken. Ze zijn nog niet gesetteld of Risk wordt gevraagd mee te werken aan een nieuwe zaak. Er is een moord gepleegd op een oud-klasgenoot van hem. De man is verminkt aangetroffen, met zijn handen afgezaagd. Niet veel later wordt een tweede oud-medeleerling vermoord. Risk vermoedt een link met het verleden en voelt zich persoonlijk betrokken.

Terwijl Risk en zijn collega's dieper in de zaak duiken, realiseren ze zich dat ze te maken hebben met een moordenaar die gevaarlijker is dan ze ooit voor mogelijk hielden. Voor de veiligheid van de oud-klasgenoten biedt de politie ze bescherming op het bureau. Maar onbedoeld halen ze hiermee ook de moordenaar binnen. 

De vertaal- en filmrechten van 'Zonder gezicht' werden binnen een vloek en een zucht aan zeven landen verkocht. Ahnhem zetelt in het bestuur van de Zweedse schrijversorganisatie.

Andere nieuwe titels:

Marion Pauw - 'Hemelen' (juni 2014). De 76-jarige Ron Casper geniet nog volop van zijn hedonistische levensstijl. Zijn drie volwassen kinderen uit twee huwelijken kampen nog iedere dag met de gevolgen van hun traumatische jeugd. Ze zijn alle drie niet in staat om gezonde relaties aan te gaan. Als Casper sr dan ook nog in rap tempo het familiekapitaal erdoorheen jaagt in niet de minste bordelen, kunnen de kinderen maar tot één conclusie komen: het wordt tijd dat pa gaat hemelen. 
Claire McGowan - 'Barre grond' (juni 2014). Uit een ziekenhuis wordt een baby van nog geen uur oud gestolen. Forensisch psycholoog Paula Maguire - zelf zwanger - krijgt de zaak toegewezen. Hoewel de baby binnen een paar dagen wordt teruggevonden, is de zaak voor Maguire daarmee niet afgedaan.
George Pelecanos - 'Dubbel' (juli 2014). Het lijkt gemakkelijk: het schilderij terughalen dat door de ex-vriend van Grace Kinkaid van haar gestolen is. Dit is waar Spero Lucas goed in is: terugbrengen wat vermist wordt. Maar Grace wil meer. 
Katherine Ewell - 'De perfecte moordenaar' (juli 2014). Debuut van 19-jarig Amerikaans talent. Londen wordt geteisterd door een seriemoordenaar, die uiterst professioneel te werk gaat. De moordenaar probeert zonder oordeel de moordopdrachten te vervullen. Haar morele kompas wordt geleid door het idee dat er geen goed en geen kwaad is. Maar ze komt in de problemen als een vriendschap haar hele filosofie onderuit haalt.
Simone van der Vlugt - 'Vraag niet waarom' (juni 2014). Op een parkeerterrein in Alkmaar wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar verbindt. Rechercheur Lois Elzinga staat dan ook voor een raadsel. En dan maakt haar zus Tessa ook nog een moeilijke periode door. 

Geen opmerkingen: