01 april 2014

Gesignaleerd 306 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

CONNIE HARKEMA - BOERENBEDROG

Bij uitgeverij Ellessy is verschenen 'Boerenbedrog', het debuut van Connie Harkema.

Ge├»nspireerd door het populaire tv-programma 'Boer zoekt vrouw', vertelt dit verhaal over net zo’n romantisch entertainmentprogramma, met het verschil dat 'Hartenboer' uitloopt op een dodelijk drama.

Door een samenloop van onvoorziene gebeurtenissen eindigt het realityprogramma 'Hartenboer' in onheil. Van de verstrekkende gevolgen wordt vooral de vrijgezelle boerendochter Carla Diepenheim de dupe. Vlak voor het definitieve keuzemoment, waarin boer Wouter Kunne kenbaar moet maken met welke vrouw hij verder wil, verstuikt ze haar enkel en kan ze haar plannetje om hem haar liefde te verklaren niet uitvoeren. In plaats daarvan is ze genoodzaakt de veel jongere en net afgestudeerde huisarts Bart de Boer te consulteren.

Tijdens haar bezoek aan hem gebeurt er iets verschrikkelijks op Wouters boerderij. Doordat de personages elkaar op verschillende manieren bedriegen, lijkt het oplossen van de schuldvraag een ondoenlijke zaak. Het verhaal speelt zich af in een denkbeeldig plaatsje in Zuidwest-Friesland.

Connie Harkema heeft al meerdere boeken geschreven, maar nog nooit een roman in haar eentje. Toen ze samen met misdaadauteur Gerard Nanne 'Buitenspel' schreef, kreeg ze de smaak te pakken. En nu ze haar redactie- en promotiewerk voor uitgeverij Ellessy vaarwel heeft gezegd, kan ze zich toeleggen op haar eigen werk.

Harkema woont en werkt als beeldend woordkunstenaar op twee adressen: in Hekendorp (de Randstad) en het Friese Warns. Ondanks de situering van haar roman is ze zelf absoluut geen boerderijmens. ,,De reden dat ik over het boerenleven heb geschreven, is dat ik gefascineerd raakte door het tv-programma 'Boer zoekt vrouw', met de kanttekening dat hier naar mijn idee een te mooie voorstelling van zaken wordt gegeven.''

Momenteel is Harkema met meerdere dingen tegelijk bezig. ,,Bovenaan mijn prioriteitenlijstje staat een elftal gedichten behorend bij de serie Friese Elf Steden die ik aan het schilderen ben. Mijn tweede doelstelling is een trilogie te maken van 'Boerenbedrog'. Dit boek draait om drie hoofdpersonen, met daarin verweven dagboekfragmenten van een van deze personages. De bedoeling is de andere delen in te vullen met dagboekfragmenten vanuit de andere personages, zodat je iedere keer een ander gezichtspunt krijgt. Uiteraard aangevuld met nieuwe ontwikkelingen.''

Connie Harkema - Boerenbedrog. Uitgeverij Ellessy, 256 pag., € 18,25. ISBN: 978 90 8660 249 0

Geen opmerkingen: