19 april 2017

Gesignaleerd 413 (nieuws, 2017)

NICOLÁS OBREGÓN - BLUE LIGHT YOKOHAMA

Hoe kunnen ze het zo plannen? Uitgeverij Q publiceert vandaag de Nederlandse vertaling van de thriller Blue Light Yokohama op de verjaardag van de auteur, Nicolás Obregón. In welk jaar de Britse schrijver is geboren, is nergens te achterhalen, maar het zou ons niet verbazen als hij vandaag 33 kaarsjes op een taart mag uitblazen.

Nicolás Obregón heeft een Spaanse vader en een Franse moeder en groeide op in zowel Londen als Madrid. Hij was werkzaam als een beveiligingsbeambte, een reisjournalist, een boekverkoper, een postbezorger, een nachtwaker, een toezichthouder op een ijsbaan, een redacteur van juridische boeken en een manusje-van-alles in een bronwaterfabriek.

Als reisschrijver heeft hij een behoorlijke kennis van Japan opgebouwd. Zijn fascinatie voor dit land begon op jonge leeftijd met het bekijken van Japanse cartoons. De inspiratie voor zijn debuutthriller kreeg hij twee dagen voor zijn dertigste verjaardag tijdens een reis per hogesnelheidstrein van Hiroshima naar Kyoto. Hij krijgt een artikel onder ogen over de meervoudige moord op leden van het gezin Miyazawa.

De lichamen van de 44 jaar oude Mikio Miyazawa, zijn 41-jarige echtgenote Yasuko en hun kinderen Niina (8) en Rei (6) worden in hun huis gevonden door Yasuko's moeder op 31 december 2000. Rei is gewurgd, de anderen doodgestoken. Uit onderzoek blijkt dat het gezin de dag ervoor is vermoord. Daarna verbleef de moordenaar nog enkele uren in het huis, hij gebruikte de computer en at ijs. Hij liet ook enkele kledingstukken achter op de plaats delict.

De moord op de familie Miyazawa leidde tot het grootste politieonderzoek ooit in Japan. In totaal leverden 246.044 onderzoekers ruim twaalfduizend bewijsstukken aan. De politie heeft diverse aanwijzingen kunnen achterhalen over wie de moordenaar zou kunnen zijn, maar hij is nog steeds niet geïdentificeerd. Zo ontdekte de politie dat hij sperziebonen en sesamzaad had genuttigd. Verder bleek uit onderzoek dat de moordenaar zijn kleding en een mes had gekocht in de regio Kanto had gekocht. Van de sweater die hij droeg zijn 130 stuks vervaardigd, maar de politie kon slechts twaalf mensen traceren die de trui ook daadwerkelijk hadden gekocht.

In Obregóns boek is de hoofdrol weggelegd voor Inspecteur Iwata. Hij gaat aan de slag op een rechercheafdeling in Tokio. Het wordt hem niet gemakkelijk gemaakt: zijn bazen waren erg tegen zijn komst en zijn eigenwijze partner Noriko Sakai is niet blij dat ze met hem is opgezadeld.

Iwata en Sakai krijgen een gruwelijke zaak toegewezen: een gezin is op brute manier vermoord. Op de plaats delict hangt een vreemde wierookgeur en ze vinden een symbool van een grote zwarte zon.
Iwata ontdekt dat dit niet de eerste zwarte zon-moord is, en dat het ook niet de laatste zal zijn. Hij probeert de historie van het mysterieuze symbool te achterhalen. Zijn chef is hem ondertussen liever kwijt dan rijk en probeert hem waar mogelijk dwars te zitten. Zal het Iwata lukken de zaak op te lossen voordat er nog een slachtoffer valt?

Obregón zeilt momenteel de wereld rond om inspiratie op te doen voor zijn volgende thriller. Dat boek wordt begin volgend jaar verwacht.

Geen opmerkingen: