08 april 2014

Schrijver en fan (nieuws, 2014)

NIEUWE 'CHRISTIE' IN VIJFTIG LANDEN TEGELIJK TE KOOP

Zoals De Spanningsblog eerder meldde, wordt er voor het eerst sinds de jaren zeventig weer gewerkt aan een nieuwe 'Agatha Christie'. Nadat 39 jaar geleden het laatste boek van de hand van Agatha Christie (1890-1976) verscheen, heeft haar familie toestemming gegeven voor het publiceren van een nieuw verhaal met de door haar gecreëerde wereldberoemde personages.

De Britse bestsellerauteur Sophie Hannah neemt het boek, met de Belgische speurder Hercule Poirot in de hoofdrol, voor haar rekening. Dat hebben uitgeverij HarperCollins en Acorn Productios vandaag in Londen bekendgemaakt. De nieuwe 'Christie' zal in ruim vijftig landen tegelijk verschijnen.

Uitgeverij Mistral verwierf samen met de rechten van het nieuwe Hercule Poirot-mysterie ook de rechten voor alle reeds verschenen Agatha Christie-titels. Jaarlijks leveren de boeken van de Queen of Crime nog ruim vier miljoen dollar aan royalty's op.

Sophie Hannah liet eerder al weten een groot fan te zijn van Christie. Sinds haar dertiende verslindt ze haar boeken. ,,Ik verzamelde en las al haar romans binnen een jaar en ben sindsdien een gepassioneerde - sommigen noemen het obsessief - en toegewijde fan. Het waren Hercule Poirot en Miss Marple die ervoor zorgden dat ik mijn leven wilde wijden aan de misdaadliteratuur en het zijn de briljante plots van Christie en haar vergaande  inzicht in de menselijke psyche die mijn identiteit hebben gevormd als misdaadschrijver. Het is daarom moeilijk onder woorden te brengen hoe vereerd ik ben dat dit geweldige project juist mij wordt toevertrouwd.''

Mathew Prichard, de kleinzoon van Christie, is opgetogen dat Hannah de nieuwe Christie schrijft. hij noemt Hannah een 'uitmuntende auteur' en is trots dat zij de 'uitdagende taak' op zich neemt. Prichard, die de rechten van Christies wereldberoemde toneelstuk 'The Mousetrap' in handen heeft, zal op de Avond van het Spannende Boek, donderdag 29 mei in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, meer vertellen over het nieuwe boek en over het oeuvre van zijn grootmoeder. De nieuwe Christie verschijnt op maandag 8 september bij uitgeverij Mistral.

Geen opmerkingen: