24 april 2014

Tweede Klasse (nieuws, 2014)

'SASKIA NOORT SCHRIJFT VOOR MENOPAUZEVROUWEN'


,,Ik vind Saskia Noort heel aardig, maar haar boeken zijn bedoeld voor Nederlandse vrouwen in de menopauze.'' Dat zegt de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans (56) deze week in een interview met het weekblad Nieuwe Revu.

Brusselmans, die zichzelf afficheert als 'De befkoning van België' dan wel 'De mooie jonge oppergod van de Vlaamse letteren', gaat binnenkort Noorts werkterrein verkennen. In september van dit jaar verschijnt Brusselmans' eerste literaire thriller 'Zeik'.

Volgens zijn uitgeverij Prometheus wordt het boek 'een schitterend opgebouwde misdaadroman in het spoor van Agatha Christie, Georges Simenon en andere grootheden op het gebied van goed geconstrueerde whodunits die de lezer uren op het randje van zijn stoel nagelen'. In 'Zeik' duikt een moordenaar op die meisjes wurgt en symbolisch bedoelde getallen aanbrengt op hun naakte rug. Brusselmans heeft al een tweede thriller in voorbereiding, getiteld 'De moord op de poetsvrouw van Hugo Claus'.

In het interview met Revu laat Brusselmans zich niet echt complimenteus uit over zijn Nederlandse vakgenoten. Hij vindt zichzelf gewoon de beste. Althans… ,,Ik speel aan de top van de Tweede Klasse in de Nederlandse literatuur, maar in de Eerste Klasse is iedereen dood. Reve, Hermans, Wolkers.''

Brusselmans bewondert Arnon Grunberg om zijn omvangrijke oeuvre. ,,Maar hij is te goed begonnen met 'Blauwe maandagen'. Qua karakter oordeel ik op basis van de week dat we samen op tournee waren en daar gedroeg hij zich heel arrogant."

Met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft hij het lange haar gemeen, zegt hij, maar dat is dan ook alles Pfeijffer is geen rock 'n' roll, Brusselmans wel. ,,Pfeijffer is eigenlijk te dik voor rock ‘n’ roll, want hij loopt ook op crocs om zijn knieën te ontlasten. Die nieuwe generatie zijn wat meer grachtengordeltypes zoals jullie dat noemen.''

(Bron: Nieuwe Revu)

Geen opmerkingen: