14 april 2014

Wordt verwacht 376 (nieuws, 2014)

GEWAAGDE EXPEDITIES

Een psychologische thriller en een ijzersterke roman ineen. Kom daar maar eens om tegenwoordig. Maar volgens uitgeverij De Bezige Bij zit het allemaal samengeperst in 'Vernietiging', het eerste deel van de 'Southern Reach'-trilogie van Jeff VanderMeer, dat in juni 2014 op de plank ligt. Over riskante expedities.

Gebied X is al dertig jaar lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met mooie verhalen over een prachtig, paradijselijk landschap. Alle leden van de tweede expeditie pleegden na terugkomst zelfmoord. De leden van de derde groep die naar Gebied X was gegaan, moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schimmen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker.

Nu staat de twaalfde expeditie op het punt van vertrekken. De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropoloog, een landmeter, een psycholoog en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente bioloog. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen en monsters mee te nemen. Ondertussen moeten ze ervoor zorgen niet besmet te worden en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken. Het zijn echter hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

De Amerikaan Jeff VanderMeer (1968) is een meermaals bekroonde schrijver en redacteur. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald. VanderMeer schrijft essays voor onder meer The Washington Post, The New York Times Boek Review en The Guardian. De rechten van 'Vernietiging' zijn wereldwijd verkocht aan toonaangevende uitgeverijen, de filmrechten aan Paramount Pictures.

Andere nieuwe titels:

Justin Go - 'De onverbiddelijke tijd' (juni 2014). Debuutroman van Amerikaans-Japanse auteur, waarin de jonge Amerikaan Tristan Campbell te horen krijgt dat hij waarschijnlijk de erfgenaam is van het fortuin van de Engelse officier en alpinist Ashley Walsingham. De militair stierf in 1924 tijdens een expeditie naar de Mount Everest. Campbell moet vóór Walsinghams tachtigste sterfdag aantonen dat hij de achterkleinzoon is van diens geliefde, Imogen Soames-Anderson. Anders gaat het fortuin naar goede doelen. In een zoektocht door heel Europa probeert Campbell de waarheid te achterhalen die schuilgaat achter dit merkwaardige testament.

Geen opmerkingen: