11 april 2014

Na de val (nieuws, 2014)

HOROWITZ SCHRIJFT NIEUW SHERLOCK HOLMES-AVONTUUR

De Britse kinderboekenschrijver Anthony Horowitz, die drie jaar geleden van de erven van Arthur Conan Doyle toestemming kreeg om een Sherlock Holmes-boek te schrijven, stort zich opnieuw op de wereldberoemde speurder. Na zijn succesvolle The House of Silk verschijnt op 23 oktober Horowitz' nieuwe roman over de detective, getiteld 'Moriarty'.

Het nieuwe boek opent met: ,,Gelooft iemand wat er gebeurde bij de Reichenbach-watervallen?'' De zin verwijst naar het gevecht op leven en dood tussen Sherlock Holmes en zijn aartsvijand professor James Moriarty bij de gelijknamige waterval in Zwitserland (zie illustratie). Dat gevecht werd door Conan Doyle beschreven in het verhaal 'The Final Problem' uit 1893. Uit gevonden sporen concludeerde Watson later dat de twee klaarblijkelijk te pletter waren gevallen. Conan Doyle schreef dat 'iedere poging om de lichamen te bergen bij voorbaat hopeloos was'.

Conan Doyle had met dit verhaal voor ogen om voorgoed van Holmes af te zijn. Hij was het personage dat hem faam en naam had bezorgd, meer dan beu. De schrijver wilde zich focussen op literatuur van wat meer serieuzere aard. Maar de fans van Holmes wilden meer en staken dat niet onder stoelen of banken, waardoor Conan Doyle zich gedwongen voelde om de detective uit de dood te doen herrijzen. ,,Ik heb veel meer over hem geschreven dan ik ooit van plan was'', zei Conan Doyle in 1927, veertig jaar na de publicatie van het eerste Holmes-avontuur.

Het verhaal van Horowitz vangt aan kort na de door Conan Doyle beschreven gebeurtenissen in Zwitserland. Volgens uitgever Orion duikt na de dood van Moriarty een nieuw crimineel meesterbrein op, op wie jacht wordt gemaakt door detective Frederick Chase uit New York. Chase weet zich verzekerd van de steun van inspecteur Athelney Jones van Scotland Yard. Horowitz zelf verklapte op Twitter dat Holmes pas aan het eind van het boek opduikt. Hij voegde eraan toe dat het verhaal zich zal afspelen in Camberwell, Mayfair, de London Docks, Highgate en Smithfield.

(Bron: The Guardian)

1 opmerking:

Unknown zei

Naar aanleiding van de nieuwe Agatha Christie hadden we het van de week bij ons over welke boeken wel goed waren die met een andere schrijver verder gingen en Het huis van zijde vonden we overtuigend goed. Ik kijk zeker uit naar dit volgend boek van Horowitz.