15 april 2014

Inbreng (nieuws, 2014)

GOUDEN STROP: FINANCIËLE DREMPEL NEKT VLAAMSE UITGEVER

De Vlaamse uitgeverij Kramat doet dit jaar niet mee aan de strijd om de Gouden Strop. De uitgever kan zich niet vinden in het nieuwe reglement waarin bepaald wordt dat voor elke in te zenden titel voor de thrillerprijs 160 euro moet worden betaald. ,,De financiële inbreng is inderdaad te groot'', laten Wim Urgel en Hilde van Oijstaeijen van Kramat weten. Ze vinden het besluit 'jammer, erg jammer'.

Op de groslijst van 2013 stond Kramat nog met vijf titels. Auteurs van Kramat zijn onder anderen Danny Beyens, Guido Eekhaut, Gaston van Camp en Rudy Soetewey. De laatste won vorig jaar nog De Diamanten Kogel voor '2017'. Met 'Inbraak' en 'Moord' werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, respectievelijk in 2002 en in 2007.

Dat een uitgever afhaakt in de nieuwe editie van de Gouden Strop is nieuw. Het was al bekend dat nieuwe reglement ertoe heeft geleid dat vooral de kleinere uitgevers terughoudender werden bij het inzenden van thrillers. Sommigen gingen op de stoel van de jury en maakten vooraf een selectie. Zo zond De Crime Compagnie dit jaar zes thrillers in, twee minder dan vorig jaar. 'In overleg met de auteurs' heeft ze uitgever Ilse Karman vier titels niet opgegeven. Uitgeverij ArtNik besloot één titel te laten deelnemen. Ook uitgeverij De Leeskamer besloot 'na lang dubben' slechts één titel in te sturen.

Bij uitgeverij Vrijdag in Antwerpen was het aangepaste reglement eveneens voer voor overpeinzingen. ,,Maar we hebben gemeend dat een mogelijke nominatie meer waard is dan het gevraagde bedrag'', aldus Toon van Mierlo. Uitgeverij Manteau, die vorig jaar met veertien stuks nog de meeste thrillers instuurde, trapte dit jaar flink op de rem. ,,Wij hebben een vijftal boeken ingezonden voor deze prijs, inderdaad wel een stuk minder dan het jaar daarvoor,'' liet Janine Hoogendoorn weten. ,,Helaas willen wij liever niet de titels geven van de ingezonden boeken, omdat we daar eventueel auteurs mee voor het hoofd stoten.''

De grote uitgevers hadden, zoals verwacht, weinig moeite met de nieuwe bepalingen. Anthos, A.W. Bruna en Q stuurden 'zonder enige terughoudendheid' thrillers in. Er zijn volgens de CPNB 89 titels ingezonden, fors minder dan de 106 thrillers van 2013. De CPNB weigert de groslijst te 'communiceren'. Op vrijdag 9 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. Op donderdag 29 mei is de uitreiking van de Gouden Strop.

Geen opmerkingen: