14 april 2014

Piketpaaltjes en knalpatronen (nieuws, 2014)

RESEARCHTOCHT IN EN VOOR 'NIEMANDSLAND' WERD THRILLER

Bij uitgeverij Karakter verschijnt medio mei 'Niemandsland', na 'Het Thule-incident' en 'Klem' de derde thriller van de professionele buitensporter Frank van Zwol (1963). Op zijn site heeft de schrijver een pagina gemaakt over de avontuurlijke researchtocht die hij voor dit boek op Spitsbergen maakte. In de nieuwe thriller probeert oud-marinier en fotograaf Tom Brandt te achterhalen wat er precies is gebeurd met de Toepolev die in 1966 daar neerstortte.

Van Zwol bezocht op  Spitsbergen de Russische spookstad Pyramiden en de plek van de Toepolov-crash. Verder ging de avonturier te voet ging ik naar de Russische enclave Barentsburg. Onderweg kampeerde hij met struikeldraad rond zijn tent tegen hongerige ijsberen.


De research voor 'Niemandsland' op de Noorse eilandengroep is al een thriller op zich, noteert Van Zwol. Zo leverde de uitrusting voor de expeditie 'een monsterlijk zware rugzak' op. Wat er bijvoorbeeld allemaal mee moest, waren een satelliettelefoon, een Mauser-geweer, een signaalpistool en piketpaaltjes voor de struikeldraden en knalpatronen die hij 's nachts om zijn tent plaatste.

Maar de bagage stelde hem wel in de gelegenheid om op eigen houtje op Spitsbergen rond te kijken, buiten de georganiseerde trips van reisorganisaties en lokale gidsenbureaus om. ,,Precies wat ik nodig had voor mijn researchtocht.''

In de enclave Barentsburg liep Van Zwol met een geweer aan zijn rugzak een hotel binnen. Hij bleek er de enige gast te zijn. Barentsburg ademt nog de sfeer van het vroegere communistische arbeidersparadijs, constateerde de schrijver. Tegelijkertijd is de plek een groot raadsel. ,,Waarom staat er zo'n kolossaal Russisch consulaat? Waarom wordt er fors gerenoveerd in een plaats die geen steenkool meer produceert?''

Wellicht komen die vragen aan de orde in Van Zwols thriller. Hij vond Barentsburg in ieder geval 'een geweldige setting' voor de laatste hoofdstukken van 'Niemandsland'.

Geen opmerkingen: