16 mei 2011

Over de streep (nieuws, 2011)

MISDAADAUTEUR ALS COLPORTEUR

Er zijn schrijvers die zich gesteund weten door de geoliede pr-machine van hun uitgeverij (denk bijvoorbeeld aan Anthos, A.W. Bruna) of een uitgever die van elke natte auteurswind een hype weten te maken (denk aan James Worthy). Er zijn er ook die zich op een andere manier in de kijker spelen, zoals Jac. Toes die een procedure tot aan de Raad van State volhield. En wat te denken van schrijvers die een relatie aangaan met een koffiepadfabrikant (Marion Pauw, Judith Visser)?

De Spanningsblog heeft ook oog voor de uitgeverijen en hun auteurs die het niet zo breed kunnen laten hangen. Al eerder berichtten we over schrijver M.P.O. Books die met De TV Draait Door-achtige filmpjes (onder andere vanuit een kliko) in ieder geval eventjes de aandacht op zich gevestigd wist. Books heeft nu een nieuwe manier gevonden om op te vallen: hij trekt als een soort colporteur langs de deuren.

U kunt gerust zijn: Books heeft niet uw voordeur in het oog, maar die van de boekhandel. Om de interesse te wekken voor zijn vijfde politieroman 'De laatste kans' trok de auteur langs meer dan vijftig boekwinkels in Gelderland en Utrecht. ,,Veel winkels zijn aangesloten bij ketens, die de inkoop centraal regelen'', vertelt de schrijver. ,,Die inkooporganisaties laten boeken van kleine uitgevers links liggen. Alleen individuele boekhandelaren kunnen besluiten op eigen risico een boek toch bij de groothandel in te kopen. Om meer van hen over de streep te trekken, ga ik bij ze langs.''

Books zegt dat deze tactiek goed blijkt te werken. Zijn vorige boek, 'De blikvanger', beleefde in minder dan een jaar tijd drie drukken. Om de verkoop van zijn nieuwe boeken te stimuleren, zal M.P.O. Books de komende tijd opnieuw een groot aantal winkels overvallen met flyers en posters.

'De laatste kans' wordt door uitgeverij De Leeskamer tegelijk uitgebracht met een heruitgave van Books' debuut uit 2004, 'Bij verstek veroordeeld'. De heruitgave bevat als extra het korte verhaal 'Mabel - wist 't? - Smit', waarin een brief opduikt die maffiabaas Klaas Bruinsma aan prinses Mabel zou hebben geschreven.

'De laatste kans' gaat over de gewelddadige dood van Jacques Vermin. Officieel was hij een inwoner van Arnhem. Hij hield voor anderen verborgen dat hij ook een woning had op de Utrechtse Heuvelrug. Zijn dood wordt onderzocht door rechercheur Bram Petersen. Zijn collega Inge Veenstra houdt zich tegelijkertijd bezig met een kind, dat te vondeling is gelegd.

3 opmerkingen:

marco zei

Ik moet toch weer lachen om jouw keuze voor titel van dit artikel: over de streep. En dan gevolgd door de cover met de streep op de weg...

Remko Meddeler zei

Goede reminder, dit artikel. "Bij verstek veroordeeld" gaat besteld worden, Marco, zoals beloofd! Nu nog leestijd vinden.

marco zei

Ik hoop dat het in de smaak valt, Remko!