04 juni 2013

Trofee (nieuws, 2013)

PETRONA AWARD VOOR LIZA MARKLUND

De Zweedse thrillerschrijfster Liza Marklund is de eerste winnaar van de Petrona Award. De auteur krijgt deze prijs voor de beste Scandinavische thriller van het jaar voor haar boek 'Last Will', dat in 2007 in Nederlandse vertaling verscheen onder de titel 'Het testament van Nobel'

De nieuwe thrillerprijs is vernoemd naar de Britse thrillerrecensente Maxine Clarke (1954).  Zij was werkzaam als redacteur van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature, maar daarnaast een gepassioneerde en gerespecteerde recensent van en blogger over misdaadliteratuur. Met name de spannende boeken uit Scandinavië sloot de Britse in haar hart. Clarke droeg haar passie voor het thrillergenre uit op haar blog Petrona. In december 2012 verloor ze het jarenlange gevecht tegen kanker. Met de Petrona Award willen de initiatiefnemers de herinnering aan Clarke levend houden. 

Voor de eerste Petrona Award was een shortlist van vier titels samengesteld op basis van de recensies en 'sterren' die Clarke gaf. Marklund moest het opnemen tegen de Noor Thomas Enger ('Pierced'), de IJslander Arnaldur Indridason ('Black Skies') en haar landgenoot Leif G.W. Persson ('Another Time, Another Life'). Marklund krijgt niet alleen een trofee, maar ook een passe-partout voor het evenement CrimeFest in 2014. De jury hanteerde de die Clarke bij het schrijven van haar recensies volgde: een goede plot, sterke karakters en betrokkenheid bij maatschappelijke onderwerpen.

Geen opmerkingen: