20 juni 2013

Inspirerend (nieuws, 2013)

STORMLOOP BLIJFT UIT OP MUSEUMMAANDAG

Oorspronkelijk zouden er 25 musea meedoen, uiteindelijk kon men afgelopen maandag in 'slechts' 21 musea terecht voor een evenement in het kader van de Maand van het Spannende Boek. Eenentwintig thrillerauteurs verzorgden op deze MuseumMaandag een programma. Volgens de initiatiefnemers bezochten een kleine 500 belangstellenden de speciale activiteiten, gemiddeld ongeveer 25 bezoekers per museum.

Hoewel een stormloop dus uitbleef, spreken de initiatiefnemers van 'een inspirerende gebeurtenis'. Er werd o verschillende manieren invulling gegeven aan deze spannende maandag: bezoekers werden in het Muiderslot in een kostuum gehesen en konden als personage deelnemen aan een moordlunch met auteur Joost Heyink. Anderen werden door schrijfster Annet de Jong op sleeptouw genomen op een tocht langs dodelijke wapens uit de natuur in de Hortus botanicus in Leiden. In het Multatuli-huis werd een live interview tussen Multatuli en 'IV'-auteur Arjen Lubach gehouden. En tweevoudig Gouden Stropwinnaar Bram Dehouck nam in het Teylers Museum de bezoekers mee op een speurtocht door ruimten die nooit voor bezoekers toegankelijk zijn. Dit bleek zo'n succes dat het Haarlemse museum overweegt dit vaker op een maandag te organiseren. 

Bram Dehouck (met wandelstok) in het Teylers Museum

Geschenkauteur Loes den Hollander was op deze dag gastconservator in het Dolhuys, René Appel gaf een lezing in de Hermitage, Judith Visser werd geïnterviewd in het Letterkundig Museum en Tomas Ross gidste zijn gevolg door het vernieuwde Rijksmuseum, zoals Wouter van Mastricht dat deed in het Bonnefantenmuseum. In het Fries Museum gaf Derwent Christmas een workshop thriller schrijven, terwijl in het Rijksmuseum Twenthe Corine Hartman aan een kruisverhoor werd onderworpen en bezoekers konden meedoen aan een moordspel. 

Bezoekers die het geschenkboek 'Nooit alleen' van Loes den Hollander meenamen naar het museum, kregen gratis entree. Tomas Ross vond het museumproject succesvol 'en voor herhaling vatbaar'. Het is nog onbekend of deze 'spannende' MuseumMaandag een vervolg gaat krijgen.

Geen opmerkingen: