24 juni 2013

Tegengestelde polen (nieuws, 2013)

NIEUW! 'DE CROSS-OVER THRILLER'

M.P.O. Books
Bij uitgeverij De Leeskamer is afgelopen vrijdag verschenen: 'Een afgesloten huis', de achtste regiothriller van M.P.O. Books. Volgens de uitgeverij betreft het hier 'de perfecte cross-over' tussen de politieroman en de legal thriller. ,,Voor zover bekend heeft nooit eerder een Nederlandse auteur zo'n boek geschreven'', voegt Marco Books er nog aan toe. 

'Een afgesloten huis' gaat over de moord op de Utrechtse topcrimineel Fred Duijster die in zijn woning is omgebracht. Het boek begint met het onderzoek van de politie. Men houdt al snel een verdachte aan. Alles lijkt erop te wijzen dat de verdachte Rafaël du Mez de moord op Fred Duijster gepleegd heeft. 

Books: ,,Vanaf de aanhouding komt advocaat Sjoerd Guikema in actie en wissel ik zijn perspectief af met dat van de politie." De twee perspectieven werken volgens hem als tegengestelde polen, waartussen de lezer heen en weer getrokken wordt: heeft Du Mez de moord gepleegd heeft, of toch niet? Voorheen schreef de auteur boeken vanuit het perspectief van de politie. Het vertelstandpunt van de advocaat was een nieuwe ervaring. Om zich te oriënteren op zijn hoofdpersoon las Books een groot aantal boeken. ,,Dat varieerde van het HBO-studieboek 'Inleiding in het Nederlandse recht' van Verheugt, tot een interviewbundel waarin bekende strafpleiters aan het woord komen." 

Zijn uitgever reageerde enthousiast na lezing van het manuscript. Uitgever Hans van den Boom: ,,Dit zou weleens zijn beste boek tot nu toe kunnen zijn." Om 'Een afgesloten huis' te promoten, bezocht de schrijver meer dan zeventig winkels. Die hebben overigens niet allemaal het boek ingekocht. ,,Sommige winkels accepteren alleen de boeken die door hun winkelketen centraal worden ingekocht. En er is een economische crisis. Omdat mijn boeken niet bij de uitzet van de winkelketens zit, kopen winkeliers op eigen risico mijn boeken in. Niet iedereen durft dat. Bovendien is de concurrentie van de internetwinkels moordend. Er zijn boekhandels die goed lopen, maar er zijn er ook die op het punt staan failliet te gaan. Dat laatste is een trieste ontwikkeling.''

Naast visites aan boekwinkels heeft Books onlangs ook de website eenafgeslotenhuis.nl in het leven geroepen. In de afgelopen weken verschenen daar berichten over een liquidatie en een mislukte aanslag in Utrecht. Books: ,,Met die krantenartikelen en filmpjes laat ik zien wat de achtergronden van de moord zijn, om de lezers in de stemming te brengen. Het verhaal leidt tot een ijzingwekkende ontknoping, tot het bloed druipt door de kogelgaten in het plafond!" Tip: bekijk vooral de hilarische filmpjes van de lokale zender FSN-TV met nieuwslezeres Petra Kuijt (geen familie overigens...), zoals deze hieronder:


Geen opmerkingen: