19 juni 2013

Helderziend (nieuws, 2013)

THRILLERAUTEUR VINCE FLYNN OVERLEDEN

Vince Flynn in 2008 (foto: Phil Konstantin)
De Amerikaanse schrijver Vince Flynn is woensdag 19 juni overleden in een ziekenhuis in St. Paul. Flynn, bij wie in 2010 een uitgezaaide vorm van prostaatkanker werd vastgesteld, is 47 jaar geworden. 

Flynn (1966) is het meest bekend van zijn thrillers over Mitch Rapp, CIA-agent en antiterrorisme-expert. Hij heeft veertien bestsellers op zijn naam staan. Hij was ook adviseur tijdens een seizoen van de thrillerserie '24'.  

In een interview met USA Today sprak Flynn vorig jaar over de combinatie werken en leven met kanker. ,,De eerste 48 uur nadat de diagnose was gesteld, waren een hel. Wij, mijn vrouw en ik, slopen door het huis, fluisterden tegen elkaar, zodat de kinderen ons niet zouden horen. Het was verschrikkelijk.'' Maar daarna, zei hij, heeft hij ermee leren leven. Flynn laat zijn vrouw Lysa en drie kinderen achter.

Een van zijn vaste lezers was oud-president George W. Bush, die Flynn af en toe 'een beetje te nauwkeurig' noemde omdat zijn boeken vaak een waarheidsgetrouwe weergave gaven van CIA-operaties over de hele wereld. Flynn mocht een keer meerijden in Bush' limousine vanaf Andrews Air Force Base. Onderweg werd hij door de toenmalige president aan een kruisverhoor onderworpen: Bush wilde koste wat kost te weten komen waar Flynn zijn informatie vandaan haalde. ,,Ik begon te stotteren'', herinnerde Flynn zich later.

Zijn thriller 'Memorial Day' uit 2004 beschrijft een operatie die veel gelijkenissen vertoont met die waarbij in 2011 Osama bin Laden werd gedood. Zijn thrillers waren ook leesstof voor de geheime dienst om te onderzoeken of er ergens tekortkomingen waren in de beveiliging. Flynn was zelf ook verbaasd over zijn 'helderziendheid'. ,,Maar het enige wat ik deed was de puntjes met elkaar verbinden. Ik keek naar wat er gaande was in de wereld.''

Flynn werkte in het onroerend goed, toen hij twintig jaar geleden fanatiek begon te lezen in een poging zijn dyslexie de baas te worden. Hij raakte verslingerd aan spionageromans en besloot er zelf een te schrijven. Zijn debuut 'Term Limits' bracht hij in 1997 in eigen beheer uit, nadat Flynn van uitgevers zestig afwijzingsbrieven had gekregen. Na het succes van zijn eersteling meldde zich een literair agent bij hem.

(Bron: USAToday)

Geen opmerkingen: