21 juni 2013

Groot improvisatievermogen (nieuws, 2013)

JUSTITIEMAN SCHRIJFT IN THRILLER OVER JACHT OP CIPIER 

In de boekhandel van de Vrije Universiteit in Amsterdam vindt vrijdag 28 juni de presentatie plaats van 'Inside/Outside'. Het is het thrillerdebuut van Amsterdammer Jan Nieuwenhuis, een man die inmiddels bijna een kwart eeuw bij Justitie werkt. 

Jan Nieuwenhuis heeft altijd al geschreven, maar vooral journalistieke stukken. Omdat het hem een uitdaging leek om fictie te gaan schrijven, begon hij met scènes voor toneelstukken. Daarna vond hij het spannend om een uitgebreider verhaal te schrijven en zette hij zich aan een boek. Het werd de thriller 'Inside/Outside'. 

Het boek is voor een deel gebaseerd op ervaringen die Nieuwenhuis opdeed in zijn werk. Tijdens zijn studie Nederlands is hij gaan werken als docent voor buitenlandse gedetineerden. Daarna werd hij algemeen docent; eerst in een Huis van Bewaring, daarna in een extra beveiligde gevangenis waaronder een toren in de Bijlmerbajes, een van de locaties waar het boek zich afspeelt. 

,,Na mijn studie werkte ik als onderwijstherapeut in een tbs-kliniek'', vertelt de schrijver. ,,Ik heb de Bijlmerbajes goed leren kennen in 24 jaar, niet alleen het gebouw, maar ook de sfeer, de onderlinge relaties, de machtsverhoudingen, wat er allemaal in het geheim gebeurt. Ik heb er ook veel gedetineerden ontmoet zoals een aantal van de ontvoerders van Heineken, Ferdi E. de moordenaar van Heijn, Arkan, die na zijn ontsnapping in Servië trouwde met de bekendste popzangeres daar en met een eigen leger vocht in de burgeroorlog.''

In 'Inside/Outside' verhaalt Nieuwenhuis over een bewaarder in de Bijlmerbajes die in de problemen komt. Zijn pogingen om een oplossing te vinden lopen uit op een nachtmerrie. In Londen wordt een aanslag op hem gepleegd. Hij heeft geen idee waarom, wel weet hij dat kort daarna iedereen jacht op hem maakt: de IRA, Albanese huurmoordenaars en de Engelse politie. Door een groot improvisatievermogen blijft hij een tijdlang uit handen van zijn achtervolgers, maar het net sluit zich. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek. Maar of dat de redding voor hem is? 

Nieuwenhuis heeft er dus niet alleen voor gekozen het verhaal in de Bijlmerbajes te laten afspelen, maar ook een deel daarvan in Londen. ,,Ik kom de laatste vijftien jaar ieder jaar in Londen en vind het een fascinerende stad. Ik werk er ieder jaar op een groot bierfestival, waar ik manager ben van de Nederlandse en Belgische bar. Ik ken Londen dus vrij goed en vond het leuk om niet alleen te schrijven over de stad waar je woont, hoewel er natuurlijk genoeg te beleven valt in Amsterdam.''

In totaal werkt de thrillerauteur bijna een kwart eeuw bij Justitie. Tegelijkertijd is hij sinds veertien jaar voorlichter bij Vluchtelingenwerk en vanaf 2002 studentendecaan bij de Vrije Universiteit. Als onderdeel van zijn werk is hij ook topsportcoördinator en vertrouwenspersoon. Al met al een rijk arbeidsverleden, waar hij graag in zijn boeken op teruggrijpt. Zo werkt Nieuwenhuis momenteel aan een boek waarin vluchtelingenwerk een belangrijke plaats inneemt.

'Inside/Outside' is een uitgave van Ellessy Crime. ISBN: 978 90 8660 219 3 Omvang: 352 pag. Prijs: € 19,95.

Geen opmerkingen: