20 juni 2013

Hoofd van de familie (nieuws, 2013)

JAMES GANDOLFINI ('TONY SOPRANO') OVERLEDEN

De Amerikaanse acteur James Gandolfini is woensdag overleden. De 51-jarige acteur werd wereldberoemd door zijn rol als maffiabaas Tony Soprano. Volgens tv-zender HBO overleed Gandolfini wellicht aan een zware hartaanval. Hij was op vakantie in Rome.

Gandolfini speelde onder meer de hoofdrol in de HBO-reeks 'The Sopranos', over een maffiafamilie in New Jersey. Zijn personage, Tony Soprano, kampt daarin met paniekaanvallen en zoekt hulp bij een psychiater. De serie, waarvan zes seizoenen zijn gemaakt, won tal van Emmy's en Golden Globes.

James Gandolfini begon als theateracteur en speelde ook rollen in onder meer 'True Romance' en 'The Mexican'. Een van zijn laatste films was 'Zero Dark Thirty' over de jacht op Osama bin Laden. Gandolfini maakte ook documentaires. Zo produceerde hij in 2007 'Alive Day Memories: Home from Iraq', waarin hij tien militairen interviewde, die tijdens de oorlog in Irak gewond waren geraakt. Drie jaar later maakte hij de documentaire 'Wartorn: 1861-2010', waarin wordt geanalyseerd wat voor impact een posttraumatische stress stoornis heeft op Amerikaanse militairen.

Gandolfini trouwde in 2008 in Honolulu met het voormalige Hawaiiaanse model Deborah Lin, die afgelopen oktober beviel van hun eerste kindje, een dochter. Uit zijn vorige huwelijk met Marcy Wudarski, van wie hij in december 2002 scheidde, had hij al een zoon, Michael.

Na het bekend worden van zijn overlijden kwam uit de hele filmwereld steunbetuigingen voor de familie van Gandolfini. Acteur Robin Williams noemde hem een 'buitengewone acteur'. Gitarist Joe Perry van Aerosmith twitterde: 'Hij was een enorm aardige vent, grappig en lief. Hij zal vreselijk worden gemist.' David Chase, maker van 'The Sopranos' zei: ,,Hij was geniaal. Dat zag je zelfs in zijn kleinste rollen. Hij is één van de grootste acteurs ooit. Een groot deel van zijn genialiteit zat in zijn droevige ogen. Hij was mijn broer op een manier die ik nooit zal kunnen uitleggen."

Ook in Holsten's diner, het restaurant waar in 2007 de laatste scène van de reeks werd gefilmd, sloeg het nieuws in als een bom. ,,Mensen zijn hier gewoon om herinneringen op te halen", vertelt mede-eigenaar van Holsten's Chris Carley. Ten minste 400 mensen zijn volgens hem langs geweest sinds het overlijden van de acteur. Het restaurant zelf stond stil bij Gandolfini's dood door de tafel waar hij als Tony met zijn televisiefamilie zat leeg te houden, op een bordje 'gereserveerd' na. Ook werd er muziek uit de serie gespeeld, waaronder het nummer 'Don't Stop Believin'' van de band Journey, dat speelde tijdens de laatste scène.
Hier wat beelden van James Gandolfini in The Sopranos:

Geen opmerkingen: