16 juni 2013

Cilla & Rolf Börjlind - Springvloed (2013)

STROOIEN MET VERTELPERSPECTIEVEN


De eeuwigdurende tsunami aan Scandinavische thrillers liet onlangs 'Springvloed' op de Nederlandse kust aanspoelen. Een opmerkelijk boek vanwege de auteurs: Cilla & Rolf Börjlind, tot voor kort alleen bekend als Zweedse scenarioschrijvers voor film en tv ('Beck', 'Arne Dahl'). 'Springvloed' is hun eerste boek in een reeks met als ondertitel ‘een Rönning & Stilton-thriller’.

Olivia Rönning zit op de politieschool en krijgt een onopgeloste moordzaak uit 1987 als studieproject mee. Ze probeert contact te zoeken met rechercheur Tom Stilton, die destijds bij de zaak betrokken was. Stilton werkt echter al enige jaren niet meer bij de politie en lijkt onvindbaar. Onbevangen begint Olivia haar eigen onderzoek. Tegelijkertijd wordt Stockholm geterroriseerd door jongeren die daklozen in elkaar slaan en de filmpjes daarvan op internet zetten.

Cilla & Rolf Börjlind hebben een knap opgezette thriller in elkaar gepuzzeld. Plotlijntjes worden mooi met elkaar verweven, personages spreken tot de verbeelding en de ontknoping op de laatste bladzijden is onverwacht. De schrijfstijl is echter niet bijzonder creatief. Als filmscenario voldoet het ongetwijfeld, maar voor een roman komt het net iets tekort. Daarnaast springen de auteurs van de hak op de tak en strooien uitbundig met vertelperspectieven. Uw recensent werd er een beetje töreløørs van.

Cilla & Rolf Börjlind - Springvloed. Vertaling: Corry van Bree. Uitgeverij A.W. Bruna, 376 pag.

Geen opmerkingen: