13 juni 2013

Met aanprijzingen (nieuws, 2013)

'PRACHTIG BOEK, MAAR NIET COMMERCIEEL GENOEG'


Bij Zwarte Zwaan, 'de kleinste uitgeverij van Nederland', verschijnt in het najaar van 2013 de nieuwste thriller van Peter de Zwaan, 'De Loverman'. Dat meldt de schrijver uit Enschede op zijn Facebookpagina.

Zwarte Zwaan is eigendom van De Zwaan. Hij begon de uitgeverij nadat uitgeverij Cargo bij de schrijver had aangedrongen om wat - commercieel aantrekkelijke - aanpassingen in het manuscript van 'De Loverman' te verwerken. De Zwaan besloot daarop Cargo, een imprint van De Bezige Bij, te verlaten en in eigen beheer zijn boeken uit te brengen. Cargo heeft tot dusver zes boeken van De Zwaan uitgegeven.

'De Loverman' gaat over de affaire-Ernst Jansen Steur. Volgens het achterflap van de thriller maakte Peter de Zwaan het drama rond de neuroloog van dichtbij mee.

Ernst Jansen die Steur aan zijn naam toevoegde als eerbetoon aan zijn moeder was een autoriteit op het gebied van de bestrijding van alzheimer, parkinson en multiple sclerose. Veel patiënten liepen weg met de vriendelijke neuroloog, maar anderen kunnen nog steeds zijn bloed wel drinken. Jansen Steur werd door het bestuur van het Medisch Spectrum Enschede in 2004 weggestuurd na ernstige verdenkingen van foute diagnoses, verslaving, vervalsen van recepturen en cannabisgebruik gedurende meer dan vijf jaar.

De neuroloog hoefde zich niet te verantwoorden voor het medisch tuchtcollege of de strafrechter en kreeg de kans in Duitsland weer aan het werk te gaan. Pas begin 2013 kwam de vraag: waarom lieten bestuurders, collega's en inspecteurs de specialist jarenlang in Enschede zijn gang gaan?

In 'De Loverman' krijgt vrouwenversierder Elmer Melaan met die vraag te maken, evenals de eenzame Debby van Selm en de gepensioneerde wijkagent Ferdinand te Wolde. Ze vinden het antwoord in een verlaten gebied van de Ierse westkust.

Voor de uitgave van 'De Loverman' gaat De Zwaan samenwerken met uitgeverij Ellessy uit Arnhem. De Zwaan: ,,De rolverdeling hierbij is als volgt: ik schrijf het boek, verzorg de omslag en maak het boek drukklaar. Uitgeverij Ellessy verzorgt de publiciteit, de verkoop en de distributie. Dit houdt in dat recensie-exemplaren bij Ellessy moeten worden aangevraagd.''
Geen enkel boek kan tegenwoordig meer zonder 'blurbs', korte aanprijzingen op het achterflap van collega's, boekhandelaren, recensenten of anderen. De Zwaan heeft - heel vilein - een citaat van uitgeverij Cargo gebruikt: 'Prachtig boek, maar niet commercieel genoeg'. En ook een korte reactie van zijn oud-Cargo-collega Tomas Ross: 'Jaloersmakend.'

Geen opmerkingen: