12 juni 2013

Grote Broer (nieuws, 2013)

'1984' IN TREK DOOR NSA-AFFAIRE

'1984', de klassieker van George Orwell over een totalitaire staat die alles ziet en weet, is ongekend populair sinds de onthullingen over het PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse geheime dienst. Het boek, gepubliceerd in 1949, staat inmiddels hoog op de lijst van meest verkochte boeken van de Amerikaanse internetwinkel Amazon.

Orwell, pseudoniem van de Brit Eric Arthur Blair, schreef '1984'  als een waarschuwing tegen totalitaire regimes. De beroemde frase 'Big brother is watching you' is uit het boek afkomstig. Big Brother (Grote Broer) is in het boek de almachtige en onfeilbare leider die altijd meekijkt bij wat de mensen doen en zeggen. 

Toen in 1956 de Hongaarse opstand uitbrak, zei men dat de roman '1984' daar als afrekening met het stalinisme de belangrijkste stroomversnelling toe was. Het boek was door Orwell echter bedoeld als een waarschuwing tegen élk totalitair systeem, dat zich opstelt als bedreiging van de vrijheid en eigen persoonlijkheid van het individu.

Vorige week kwam door onthullingen van de 29-jarige klokkenluider Edward Snowden aan het licht dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal internet- en telefoonverkeer in de gaten houdt. Daar is in binnen- en buitenland veel kritiek op. 

Geen opmerkingen: