11 juni 2013

Bewijsmateriaal (nieuws, 2013)

SCANDINAVISCHE THRILLERPRIJS VOOR JØRN LIER HORST

De Noorse schrijver en politieman Jørn Lier Horst heeft The Glass Key Award 2013 gewonnen met zijn misdaadroman 'Jakthundene'.  De prijs, vernoemd naar het boek 'The Glass Key' van de Amerikaanse schrijver Dashiell Hammett, is een glazen sleutel, die ieder jaar door de leden van de Crime Writers of Scandinavia wordt toegekend aan een Deense, Finse, IJslandse, Noorse of Zweedse thrillerauteur. Vorig jaar won de Deense schrijver Erik Valeur de prijs met zijn thriller 'Het zevende kind'.

De in 1970 geboren Horst is sinds 1995 werkzaam bij de politie in Larvik, een gemeente in het zuiden van Noorwegen. Hij is nu hoofdinspecteur bij het lokale politiekorps.

Hij maakte zijn debuut als misdaadschrijver in 2004. Sindsdien heeft hij acht thrillers gepubliceerd in een serie rond inspecteur William Wisting en zijn dochter, journaliste Line Wisting. De inspecteur werkt, net als Horst, in Larvik. In 'Jakthundene' verkeert Wisting in een lastig parket. Hij wordt ervan beschuldigd met bewijsmateriaal te hebben geknoeid tijdens een moordzaak van zeventien jaar geleden. Wisting is op non actief gesteld in afwachting van het onderzoek naar zijn gedragingen. Op eigen houtje probeert hij te achterhalen wie destijds het valse bewijs heeft geleverd en wat er toen echt gebeurd is. Hij krijgt daarbij hulp van zijn dochter Line.

Horst zegt verheugd te zijn met de prijs. ,,We maken nu een periode mee die je als de Gouden Eeuw van de Scandinavische misdaadliteratuur kunt bestempelen'', zegt hij in een bericht aan zijn Britse uitgever Sandstone. ,,Nooit eerder hebben zo veel auteurs uit deze regio zo veel kwalitatief goede thrillers geschreven. Het genre is populair bij lezers over de hele wereld. Nordic Noir is de weerklank van onze maatschappijkritiek. Onze verhalen vinden hun oorsprong in het sociale onrecht en ellende die wij allemaal hier signaleren.'' 

(Bron: CrimeTime)

Geen opmerkingen: