18 juni 2013

Excellente docenten (nieuws, 2013)

TWEE DAGEN LES EN 'BITTER VOCHT' TOE

Em. Querido's Uitgeverij heeft vandaag de deuren van de Querido Academie geopend. De academie organiseert schrijfmasterclasses, leesclubs en boekenworkshops.

Volgens Querido-uitgever Annette Portegies speelt de academie in op de veranderingen die het boekenvak doormaakt. ,,De boekenverkoop staat weliswaar onder druk, maar de belangstelling voor literatuur is weer groeiende.''  Ook het aantal mensen met schrijfambitie is enorm. Net als andere uitgevers krijgt ook Querido wekelijks grote stapel manuscripten ter beoordeling toegestuurd. Portegies: ,,Deze schrijvers kunnen lang niet allemaal een uitgeefcontract krijgen, zelfs niet als ze getalenteerd zijn, maar ook als ze kiezen voor publicatie op internet of self-publishing kunnen ze deelnemen aan de cursussen van de Querido Academie.'' Volgens Portegies staan 'de excellente docenten' garant voor de kwaliteit van de academie.

De masterclasses, leesclubs en workshops vinden vooralsnog plaats op de uitgeverij, in het centrum van Amsterdam. De academie geeft een elftal masterclasses, waaronder het korte verhaal, de biografie, de roman, het waargebeurde verhaal en poëzie.

Ook aan het spannende boek is een masterclass gewijd. Telegraaf-journalist en thrillerauteur Annet de Jong is de docent. Ze wordt bijgestaan door collega-schrijver René Appel. Centraal in deze masterclass staat de spanningsopbouw in een thriller. Hoe doseer je de elementen in je verhaal, zodat het spannend is maar je niet te veel weggeeft van de plot? Wat is een goede thriller, en waaraan moet die voldoen?

De cursus wordt gegeven in het weekeind van 5 en 6 oktober of 9 en 10 november. De kosten zijn niet gering: € 695,00. Maar daar krijg je wel lunches, koffie, thee een borrel, lesmateriaal en 'Bitter vocht', de inmiddels vierde thriller van De Jong, voor. Inschrijving: g.cerpac@querido.nl o.v.v. ‘Masterclass Het spannende boek + gewenste datum’. De uiterste inschrijfdatum is 15 september.

Wie een kleine zevenhonderd euro een beetje teveel van het goede vindt, kan ook nog elders terecht. Er is een groeiend aanbod aan cursussen, masterclasses en workshops op het gebied van het spannende boek. Zo is er een masterclass voor een schrijftalent onder de bezielende leiding van Tomas Ross te winnen. En wat te denken van een weekend spannende verhalen verzinnen op een boerderij in het Brabantse Budel, waarbij Marelle Boersma ('Maakt verborgen leed zichtbaar') de strenge doch rechtvaardige docente is? De prijzen variëren van 417 tot 454 euro per persoon (inclusief bedlinnen, exclusief eten). 

Een stuk goedkoper is de eendaagse workshop Thriller Schrijven van Judith Visser. Op zaterdag 23 november leert ze je voor 49 euro de fijne kneepjes van het ambacht. Verder leest ze voor uit eigen werk en vertelt ze over het schrijverschap en het thrillergenre. Je moet er wel voor naar Rotterdam....

Geen opmerkingen: