16 juni 2013

Poging tot bewustwording (nieuws, 2013)

Dan Brown in Florence (foto: Claudio Sforza)


DAN BROWN BLIJ MET CONTROVERSE

De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown is blij met de controverse die zijn boeken veroorzaken. Het verheugde hem toen dat gebeurde bij 'De Da Vinci Code'. ,,Je wilt dat je werk dialoog losmaakt'', zegt hij in een interview met de Twentsche Courant Tubantia. Rond 'De Da Vinci Code' ontstond ophef omdat de thriller suggereerde dat Jezus en Maria Magdalena een kind hadden gekregen en dat de bloedlijn doorloopt tot vandaag. Brown: ,,Ik vond het geweldig dat de mensen in gesprek gingen over religie.''

In zijn nieuwste thriller 'Inferno' heeft 'de bad guy' een dubieuze en rigoureuze 'remedie' bedacht om de overbevolking aan te pakken. De schrijver, die begin deze maand in Florence was, waar een groot gedeelte van Inferno zich afspeelt, ziet graag dat er ook discussie ontstaat rond dit thema. ,,Dat is deel van wat ik hoop te bereiken. Want het is een probleem waar wij de ogen niet voor mogen sluiten.” 

Zijn boek is een poging tot bewustwording, zegt hij. ,,De cijfers tonen het ondubbelzinnig aan: in de afgelopen 85 jaar is de wereldbevolking verdriedubbeld. Dit kan zo niet doorgaan. Er zijn te veel mensen. Waar gaat het heen? We voegen veel te veel mensen toe. Vroeg of laat zal de natuur een manier vinden om ons tegen te houden.”

In 'Inferno' zit veel minder geweld dan in bijvoorbeeld 'Het Bernini Mysterie', waar gruwelijke moorden in plaats vonden. ,,Correct. Er is minder geweld'', antwoordt Brown. ,,Er is een zelfmoord, er sterft iemand ergens halverwege. Ik wil niet iets in mijn boeken stoppen dat overbodig is. Als het niet nodig is iemand te doden, doe ik dat niet. Hetzelfde geldt voor seks. De seks die er dit keer in zit, heeft een functie. Het dient het verhaal. Er zit een seksscène in omdat de plot dat nodig heeft, alleen daarom zit die scène erin.”

(Bron: Twentsche Courant Tubantia)

Geen opmerkingen: