25 juni 2013

Eerbetoon (nieuws, 2013)

Scène uit 'Duel'

HORRORAUTEUR RICHARD MATHESON OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver Richard Matheson, wiens sciencefiction- en horrorverhalen aan de basis stonden van tal van film- en televisieproducties, is zondag 23 juni op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de schrijversvakbond Writers Guild of America bekendgemaakt.

Matheson was onder meer de auteur van 'I Am Legend' en 'The Shrinking Man'. Vooral het uit 1954 daterende 'I Am Legend', in 2007 nog verfilmd met Will Smith in de hoofdrol, wordt beschouwd als een mijlpaal in de genres waarin Matheson uitblonk. Ook 'What Dreams May Come' (1998), met acteur Robin Williams, is gebaseerd op Mathesons werk.

Daarnaast schreef Matheson het scenario voor een van de eerste films van regisseur Stephen Spielberg, de ijzingwekkende achtervolgingsfilm 'Duel' (1971). Die film was gebaseerd op een persoonlijke ervaring van Matheson. Hij en een vriend werden op de snelweg op gevaarlijke wijze op de hielen gezeten door een uit de kluiten gewassen vrachtwagen.

In totaal heeft de schrijver bijgedragen aan ten minste 80 film- en televisieproducties. Stephen King beschouwt Matheson als een van zijn voorbeelden. Zijn thriller 'Mobiel' uit 2006 is aan de auteur opgedragen. Ook Chris Carter, maker van de serie 'The X-files', is een groot bewonderaar van Matheson. Als eerbetoon maakte het karakter 'Sir Richard Matheson' in enkele afleveringen van de serie zijn opwachting.

(Bron: De Morgen

Geen opmerkingen: