04 juni 2013

Kans verdienen (nieuws, 2013)

NEW YORK TIMES: 'ASPE IS EEN AANWINST'

De Vlaamse misdaadauteur Pieter Aspe werkt aan een doorbraak in de Verenigde Staten. Hij heeft alvast The New York Times mee. ,,Pieter Aspe is een welkome aanwinst.''

Na Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, ­Polen en Tsjechië begint Vlaanderens populairste misdaadauteur aan de verovering van de VS. Vanaf vandaag is zijn debuutroman uit 1995, 'Het vierkant van de wraak', er te koop.

'The Square of Revenge' verschijnt als hardcover aan 24,95 dollar in een startoplage van 7000 exemplaren bij Uitgeverij Pegasus. Open Road Media brengt de thriller als e-book op de markt. ,,Dat laatste is belangrijk, want in de VS wordt een boek op de twee tegenwoordig digitaal verkocht'', stelt Bieke Van Duppen. Zij beheert de buitenlandse rechten beheert voor WPG, Aspes Vlaamse uitgever.

Dat Aspe wordt uitgegeven in Amerika is niet echt de normaalste zaak van de wereld. Slechts drie procent van alle boeken die in de VS verschijnen, zijn buitenlandse vertalingen. Voor fictie komt dat zelfs op nauwelijks 1 procent. In 2012 kwamen er in de VS slechts 386 vertaalde boeken op de markt, en daarvan was er maar één van Vlaamse origine: 'No sale' van Patrick Conrad.

,,Het heeft enkele jaren geduurd voor we Amerika ervan konden overtuigen dat Aspe een kans verdiende'', aldus Van Duppen. ‘,Uiteindelijk zijn het de cijfers die de doorslag hebben gegeven: 32 boeken geschreven, 2,5 miljoen stuks verkocht in Vlaanderen, en met succes vertaald in acht talen.''

De eerste reacties zijn positief. The New York Times vindt Aspe een ‘aanwinst’, en in het boekenvakblad Publishers Weekly wordt 'The square of the ­revenge' vergeleken met Simenons Maigret-reeks. Het ligt in de planning om nu ook zo snel mogelijk 'The Midas murders', de vertaling van Aspes tweede thriller 'De Midasmoorden' uit 1996, bij Pegasus Books te laten verschijnen.

(Bron: De Standaard, The New York Times)

Geen opmerkingen: