24 juni 2013

Plotelementen (nieuws, 2013)

AUTEUR VAN VOORLOPER 'THE DA VINCI CODE' OVERLEDEN

Michael Baigent
De Britse schrijver Michael Baigent, die bestsellerauteur Dan Brown wegens plagiaat had aangeklaagd, is maandag 24 juni in Brighton overleden. De auteur, die stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding, is 65 jaar geworden.

Baigent publiceerde, samen met Richard Leigh en Henry Lincoln, in 1982 de bestseller 'The Holy Blood and the Holy Grail'. In het non-fictie boek ontvouwde het trio de theorie dat Jezus was getrouwd met Maria Magdalena en dat een geheime groepering, de Priorij van Sion, tot de dag van vandaag hun bloedlijn in stand had gehouden. Deze plotelementen komen ook voor in Browns bestseller 'The Da Vinci Code' uit 2003.

Baigent en Leigh sleepten daarop Browns uitgever, Random House U.K., voor de rechter wegens plagiaat. Lincoln deed niet mee met deze rechtszaak.


In 2006 bepaalde het Britse Hooggerechtshof dat, hoewel Brown zich had verlaten op het boek van Baigent en Leigh, met de overeenkomsten niet het auteursrecht was geschonden. Baigent en Leigh werden veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars aan proceskosten. Richard Leigh overleed in 2007.

Tijdens de rechtszaak gaf Brown toe dat hij het boek van Baigent en Leigh had gelezen, maar dat was pas op het moment dat hij al ver gevorderd was met het schrijven van 'The Da Vinci Code'. Hij voegde eraan toe dat hij met de naam van een van de karakters, Sir Leigh Teabing, een hommage aan Leigh en Baigent had willen brengen.

Michael Feran Baigent werd in maart 1948 geboren in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Hij was werkzaam als fotograaf voordat hij 'The Holy Blood' publiceerde. Daarna schreef hij, soms in samenwerking met Leigh en Lincoln, andere boeken over historische en religieuze samenzweringen.

(Bron: New York Times)

Geen opmerkingen: