02 juni 2013

Plaat van de maand (38)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Belinda Bauer, Derwent Christmas, Loes den Hollander, Michael Berg, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn niet geringe collectie van ruim 3300 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de achtendertigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Vanno.

DE GROTE ONBEKENDE

Vanno was een pseudoniem van ....... Van Ommen? Van Oord? Van Otterloo, van Overwegen......? Allemaal mis: na veel gezoek kwam ik te weten dat zich ene Charles van Dool verstopt had achter deze nom de plume. De auteur noemde zich op de cover van zijn boeken Vanno en was binnenin te zien als Charles Vanno, reclamedeskundige. Er is geen geboortejaar van hem bekend, geen jaar van overlijden, helemaal niets. Aangezien hij zijn twee boeken in 1940 en 1941 schreef - ze verschenen in de Balken-serie van Bruna -, heb ik mij altijd afgevraagd of de oorlog er een handje in had dat hij zo helemaal in het niets verdween.In 1940 verscheen 'Het Morton Mysterie'. De cover (rokende man) en de titel (het mysterie) deden mij meteen aan Paul Vlaanderen denken, die hanteerde ook zulke titels. 

Aangezien ik over de man verder geen informatie kon vinden, gebruik ik een stukje van de cover-tekst op de binnenflap: 'Wie pleegde den moord op Leslie Morton? Het spoor van deze geraffineerde misdaad leidt door heel het bruisende, kolkende leven van de wereldstad New York. Bankier, nachtclubdanseres, millionnair, gangster, geleerde, animeermädel (ja, ja het was 1940, vE), society en onderwereld vervullen hun rol in dit spannende spel van menschelijke hartstochten. En de achtergrond van dit alles wordt gevormd door de geheim- zinnige gebeurtenissen, welke plaats vinden in de Shanghai Club, een nachtcabaret van twijfelachtige reputatie. In een opwindend, levensgevaarlijk avontuur onthult Charles Vanno het raadsel van dit sinister rendez-vous...'
In 1941 bracht Bruna 'De moord op het sloependek' uit. Citaat uit de Boekengids: 'De Princesa Marya heeft bij z'n afvaart uit Venetië een reisgezelschap aan boord, dat 'n vacantietocht maakt, waarvan deze tocht langs de kusten van Joego-Slavië en Griekenland een onderdeel vormt. Tijdens een gezelschapspel sterft een der deelnemers en de omstandigheden wijzen op moord. Een onderzoek wordt ingesteld en er volgen meer moorden! Door schrander speurwerk wordt de dader ontmaskerd.'

Dit boek behoort tot de Vanno-serie no.2 (en was meteen de laatste ook). De cover is meer dan zeldzaam. 

(Bron: Wim van Eyle)

1 opmerking:

Anoniem zei

De zoon van Charles van den Dool (wat dat is de correcte naam) leeft nog. Zijn vader is vanwege verzetswerk in 1944 door de Duitsers gefusilleerd.
Ik ben al heel lang op zoek naar dit boek, omdat ik het graag aan genoemde zoon cadeau zou willen doen.