03 juni 2013

Gesignaleerd 223 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ALAN GLYNN - BLOEDLAND

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Bloedland', de derde thriller van de Ierse schrijver Alan Glynn.

De carrière van onderzoeksjournalist Jimmy Gilroy loopt op zijn laatste benen, zijn neus voor een goed verhaal heeft hij echter nog niet verloren. Om financieel het hoofd boven water te houden, accepteert hij daarom de opdracht een boek te schrijven over Susie Monaghan, een nationale beroemdheid, die op mysterieuze wijze bij een helikoptercrash is omgekomen.

Na uitvoerig onderzoek is destijds bepaald dat de crash een ongeluk was: case closed. Gilroy komt er echter achter dat niet iedereen in hoge politieke kringen gelukkige is met de komende publicatie en van verschillende kanten ontvangt hij signalen - het ene dreigender dan het andere - dat hij onderwerp maar beter kan laten rusten.

Dan krijgt hij een aantrekkelijk alternatief aanbod: hij mag de biografie van Larry Bolger verzorgen, de ex-premier van Ierland. Tijdens de gesprekken met Bolger komt Gilroy te weten dat Susie voor haar dood niet alleen zijn pad had gekruist maar ook dat van een aantal andere machtige mannen. Beetje bij beetje legt Gilroy de link tussen deze ontmoetingen, een ontdekking die hem leidt naar een complot met angstaanjagende reikwijdte en consequenties.

Alan Glynn (196) studeerde Engels aan het Trinity College in Dublin. Hij heeft zowel in Amerika als in Italië gewerkt. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Dublin. In 2001 verscheen zijn debuut 'Roofbouw' (verfilmd als 'Limitless'). In 2009 volgde 'Winterland'. 

Alan Glynn - Bloedland. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Karakter, 304 pag., € 19,95. ISBN 978 90 452 0218 1

Geen opmerkingen: