15 mei 2008

Linwood Barclay - Zonder een woord (2008)

De mysterieuze verdwijning van een familie
(Door Arno Ruitenbeek)

A star is born. Een kanjer, een topper. Linwood Barclay is de naam, Canadees columnist. Zijn Nederlandstalige debuut Zonder een woord wordt de thriller van het jaar. Geloof me maar.

Eindelijk geen Dode-Zeerollen, Tempelberg-schatten en achterbakse kloosterorden. Geen quasi-religieus gezever, of hoogdravend pseudo-wetenschappelijk geklets dat de boekenkast vult, maar je hoofd, je hart en je geest niet. Dit is spanning zoals ooit bedoeld. Een dijk van een intrige, dotten van karakters, diabolische dialogen, snel, verrassend tot de laatste letter.

Cynthia Bigge wordt wakker. De veertienjarige denkt even dat het een gewone dag wordt. Enkele uren later komt ze tot de verschrikkelijke ontdekking dat de grote stilte die kort voor haar vertrek naar school in de ouderlijke woning hing, wel degelijk iets meer te betekenen had dan een reactie van haar ouders en haar oudere broer op haar dronken pubergedrag de avond ervoor. Pa, ma en broer zijn spoorloos verdwenen.

Cynthia 25 jaar later. Getrouwd met Terry Archer, moeder van dochter Grace en nog steeds worstelend met de mysterieuze verdwijning van haar familie. De verhouding tussen Cynthia en Terry komt onder druk te staan als er enkele gekke dingen gebeuren die lijken op minieme aanwijzingen naar de gebeurtenissen een kwart eeuw eerder. Er vallen doden. Wantrouwen tussen de Archers neemt toe. Van wie kun je nog op aan? Leven de Bigges nog en zo ja, waarom hebben ze nooit (eerder) contact opgenomen?

Een roman om je vingers bij af te likken. Neem die mee in de koffer, dan is de vakantie zonder meer geslaagd.

Linwood Barclay - Zonder een woord. (No Time for Goodbye). Vertaling: Mari√ętte van Gelder. Uitgeverij De Boekerij, 368 pag.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

dit is egt een boek waar niet meer uit komt, en als je hem uit hebt dat het jammer is.
het is echt heel goed boek !

Anoniem zei

Al veel literaire thrillers gelezen, en van velen genoten, maar deze is denk ik de beste die ik ooit gelezen heb. Super boek!

Jacqueline zei

Fantastisch boek! Ik kon het niet wegleggen en je hebt echt geen idee waar het heen gaat en wat er gebeurt is. Pas tegen het einde wordt het duidelijker.