06 mei 2009

Wordt verwacht 104 (nieuws, 2009)

BUITENSPORIG ZWETEN

'De marathon van Londen. 35.000 deelnemers. 1 bomgordel'. Niet veel ondertitels beloven zo veel spanning als deze van het boek 'Buiten adem', de derde thriller van de Brit Jon Stock. Het boek verschijnt in september 2009 bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf.

De thriller speelt zich af tijdens een van de grootste publieksevenementen ter wereld: de marathon van Londen. Tussen 35.000 andere deelnemers wacht Daniel Marchant, geheim agent voor de spionagedienst MI6, aan de start.
Terwijl Daniel met de massa meerent, valt hem een man op die zichtbaar moeite heeft het moordende tempo bij te houden. De man zweet buitensporig maar neemt geen slok water uit de vele bidons rond zijn middel. Daniel vertrouwt het niet en probeert dichterbij te komen. Hij realiseert zich dat de flessen in werkelijkheid explosieven bevatten - en dat de man recht op de Amerikaanse ambassadeur af rent. Wat volgt is een maalstroom van gebeurtenissen in een wereld van dubbelspionnen, CIA-gevangenissen en moslimterroristen.

Jon Stock (1966) is schrijver en journalist. Hij is hoofdredacteur van de weekendbijlage van The Daily Telegraph. Hij werkte eerder als buitenlandcorrespondent in India. Stock heeft al twee spionageromans op zijn naam staan. In 1997 verscheen 'The Riot Act', zes jaar later 'The Cardamom Club'. 'The Riot Act' werd genomineerd door de Crime Writers' Association als beste debuut.

Stock tekende vorig jaar een contract voor drie boeken met Blue Door, een imprint van uitgeverij HarperCollins. Volgens The Bookseller ging het om een stevig bedrag van zes cijfers voor de komma. 'Buiten adem' (of 'Dead Spy Running' zoals het boek oorspronkelijk heet) is het eerste deel. Filmmaatschappij Warner Bros. heeft inmiddels de filmrechten verworven.

OUDE HOTDOG

Zijn eigen leven kan hij in acht woorden omschrijven: ,,Ik word iedere morgen gelukkig wakker. Maar waarom?''

Voor zijn eerste thriller heeft de Amerikaan Spencer Quinn wat meer nodig, zo om en nabij de 250 pagina's. Het boek heet 'Luie hond' en ligt in juli 2009 in de winkels. 'Luie hond' ontving al aanbevelingen van topauteurs Lisa Scottoline en Stephen King en dat is in ieder geval mooi meegenomen.

In 'Luie hond' maakt de lezer kennis met Chet en Bernie. Privédetective Bernie en voormalig politiehond Chet. Bijna politiehond, om eerlijk te zijn. Chet zakte voor zijn examen na een onfortuinlijk incident. Heel precies weet Chet het ook niet meer, want hij was namelijk even afgeleid, maar het had iets met bloed te maken.

Hoe dan ook, dat was vroeger. Nu werken Chet en Bernie voor zichzelf. En detectivehond is het leukste wat Chet kan bedenken. Nou ja, een oude hotdog onder een barbecue aantreffen is ook niet niks. Of met je kop uit het raampje van de auto op de snelweg. Zolang Chet bij Bernie kan zijn, is hij gelukkig. En al helemaal als ze eindelijk weer eens een goede zaak hebben - zoals nu, met een vermist meisje, Russische criminelen en een mooie journaliste.

Spencer Quinn woont op Cape Cod met zijn hond Audrey. De auteur is druk doende met het schrijven van een tweede Chet en Bernie-avontuur.

Andere nieuwe titels:

Marcus Sakey - 'Nette mensen' (augustus 2009). Tom en Anna vinden hun benedenbuurman dood in zijn appartement. In de keuken ligt een tas met onvoorstelbaar veel bankbiljetten. Het is de laatste kans op de toekomst die Tom en Anna zich zo vurig wensen en het lijkt een simpele keuze.
Ariana Franklin - 'De slangenkuil' (juni 2009). Tweede deel in de middeleeuwse serie met Adelia Aguilar, 'de dokter van de doden', in de hoofdrol.
Jeffery Deaver - 'Schijnbeweging' (juli 2009). Na een alarmmelding vanuit een afgelegen vakantiehuis besluit agent Brynn McKenzie om poolshoogte te nemen. In het huis vindt ze de lichamen van een man en een vrouw, vermoord door twee huurmoordenaars die nog steeds in de buurt zijn.
Joy Fielding - 'Roerloos' (september 2009). Succesvolle zakenvrouw wordt geschept door een auto en raakt in coma. Niemand vermoedt dat ze alles om zich heen kan horen. De gesprekken aan het bed worden steeds openhartiger. Op een dag staat de bestuurder van de auto naast haar bed.

2 opmerkingen:

Martin J zei

,,Ik word iedere morgen gelukkig wakker. Maar waarom?''

Het Nederlands blijkt toch compacter dan we dachten, want dit zijn maar acht woorden. :)

Peter Kuijt zei

Tellen is nooit mijn sterkste vak geweest. Ik heb de fout hersteld. Bedankt!
Peter Kuijt