14 maart 2011

Wordt verwacht 228 (nieuws, 2011)

MOORD OP EEN GYNAECOLOOG

Uitgeverij Prometheus zet deze zomer in op thrillers vanuit Scandinavië. Zo presenteert ze nieuw werk van een Deens echtpaar, twee Zweedse zussen en borduurt ze voort op het succes van de Deen Jussi Adler-Olsen.

'Schreeuw onder water' is het debuut van het Deense koppel Øbro & Tornbjerg en ligt in mei 2011 in de winkel. Het is tevens het eerste deel uit een serie rond de Deense psychologe en profiler Katrine Wraa.

Na jarenlang voor de Engelse politie te hebben gewerkt, wordt Wraa naar Denemarken teruggehaald en aangesteld bij de afdeling Moordzaken in Kopenhagen. Ze krijgt het algauw zwaar te verduren wanneer ze samen met haar nieuwe partner Jens Høgh de moord op een gynaecoloog, neergestoken in zijn eigen tuin, moet zien op te lossen. De verdenking komt te liggen op drie personen: een Tsjetsjeense vluchteling wiens vrouw is overleden tijdens een bevalling waar de arts verantwoordelijk voor was, de weduwe van de gynaecoloog die over diepe geheimen blijkt te beschikken en de minnares van de arts.

'Schreeuw onder water' was met 100.000 verkochte exemplaren een succes in Denemarken. Jeanette Øbro Gerlow (1969) was oorspronkelijk vroedvrouw, maar werd later multimediaontwerpere. Ole Tornbjerg (1967) werkte de afgelopen jaren als docent en als producent in de Deense film- en televisiewereld. Øbro en Tornbjerg zijn getrouwd, hebben drie kinderen en wonen in Hillerød.

ONDER DE EETTAFEL

In Duitsland werden tachtigduizend exemplaren verkocht van 'Bitterder dan de dood', de tweede thriller van het Zweedse duo Grebe & Träff. Het boek wordt in mei 2011 door Prometheus op de markt gebracht.

Op een regenachtige herfstdag is de 5-jarige Tilde er getuige van hoe een onbekende man haar moeder doodschopt. Verstopt onder de eettafel is ze toeschouwer van een gewelddadige moord.

Aan de andere kant van de stad starten de therapeuten Siri en Aina een nieuwe zelfhulpgroep: voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Tijdens een aantal bijeenkomsten delen de vrouwen hun verhalen over onmogelijke liefdes, geweld en vernedering met elkaar. Langzaamaan bouwt de spanning zich tijdens de sessies op en worden er verbanden zichtbaar tussen de vrouwen, Siri en de moord op Tildes moeder. De zoektocht naar boetedoening en herstel leidt uiteindelijk tot de jacht op de moordenaar.

De zussen Camilla Grebe (1968) en Åsa Träff (1970) zijn veelzijdige vrouwen. Grebe is niet alleen schrijfster, maar ook succesvol onderneemster. Träff is psychologe in Stockholm. Hun eerste thriller was 'Vredig', die door Prometheus in juni 2011 wordt uitgebracht.

Andere nieuwe titels:

Jussi Adler-Olsen - 'Dossier 64' (mei 2011). Nieuw deel in de Serie Q. Een cold case leidt speurder Carl Mørck naar een geïsoleerd eiland waarnaartoe de regering vroeger vrouwen van lichte zeden deporteerde en aan hun lot overliet.
Jussi Adler-Olsen - 'De bedrijfsterrorist' & 'Het alfabethuis' (juni 2011). Omnibus met twee verhalen die Adler-Olsen schreef voordat hij succes boekte met de Serie Q-thrillers. 'De bedrijfsterrorist' speelt zich af in Nederland en vertelt het verhaal van een zakenman met een bedenkelijk verleden. 'Het alfabethuis' is een thriller over twee Britse piloten in de Tweede Wereldoorlog, die tijdens een verkenningsvlucht boven Duitsland worden neergeschoten.
Stef Penney - 'De onzichtbaren' (september 2011). Privédetective Ray Lovell wordt wakker in het ziekenhuis. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. Het enige wat hij zich herinnert is dat hij op onderzoek uit was naar de verdwenen zigeunerdochter Rose Janko.

2 opmerkingen:

Guido Huisintveld zei

Als solist kom je niet meer aan de bak tegenwoordig. Wil je een beetje geloofwaardig als auteur overkomen, moet je een partner meeslepen die de puntjes op de i zet.

Peter Kuijt zei

Of de streepjes door de O....