09 maart 2011

Gesignaleerd (11)

(vers van het mes)

KJELL OLA DAHL - DE VROUW IN PLASTIC

Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen 'De vrouw in plastic' van Kjell Ola Dahl. Het betreft de zevende moordzaak voor speurdersduo Gunnarstranda en Frølich. De uitgeverij gebruikt niet de minste omschrijvingen voor Kjell Ola Dahl. ,,Hij is de Noorse Henning Mankell, de draagbare Larsson en de moderne Sjöwall en Wahlöö ineen.''

Wie vermoordde Veronika Undset? Tijdens een hete zomer in Oslo wordt haar in plastic gewikkelde lichaam gevonden in een vuilniscontainer. Inspecteur Frank Frølich had, toevallig of niet, Veronika de afgelopen dagen meerdere malen ontmoet. Eerst hield hij haar aan met vijf gram cocaïne in haar bezit. Daarna kwamen ze elkaar tegen op een feestje van een oude jeugdvriend van Frølich die met haar verloofd bleek te zijn. De derde ontmoeting vond meteen daarna plaats op het kantoor van Veronika's schoonmaakbedrijf. Een aantal van haar klanten waren namelijk de afgelopen tijd slachtoffer geworden van een inbraak. Zijzelf werd gestalkt door haar buurman Sivert Almeli, die nu als verdachte wordt aangemerkt. Maar de zaak neemt een volkomen andere wending wanneer Sivert Almeli met doorgesneden keel in de kelder van een flatgebouw wordt gevonden door Frølichs collega Gunnarstranda.

Kjell Ola Dahl was psycholoog en leraar voordat hij besloot zich helemaal aan het schrijven te wijden. Met zijn eerste boek over het politieduo Gunnarstranda en Frølich, 'Een kleine gouden ring', won hij de Noorse Rivertonprisen voor de beste thriller van het jaar.

Kjell Ola Dahl - De vrouw in plastic. Uitgeverij A.W. Bruna, 224 pag., ISBN 978 90 229 9923 3, € 19,95

Geen opmerkingen: