20 maart 2011

Uit de praktijk (nieuws, 2011)

EX-CIA-AGENTE SCHRIJFT THRILLER

Voormalig CIA-agente Valerie Plame Wilson (1963) stort zich op de spannende roman. De New York Times weet te melden dat ze met Penguin Group USA een deal heeft gesloten voor de publicatie van een serie internationaal georiƫnteerde thrillers. Volgens de krant zal ze samenwerken met Sarah Lovett, auteur van onder andere 'Geschonden geest' en 'De Santa Fe Killer'. In de thriller zal een - uiteraard fictieve - CIA-agent de hoofdrol spelen.

De in Anchorage, Alaska, geboren Wilson (foto) verklaarde tegenover de krant dat zij gefrustreerd is door de beschrijvingen van vrouwelijke CIA-agenten in populaire boeken. Daarin zouden de vrouwen het meer van hun 'looks' moeten hebben dan van hun intellect.

Wilson publiceerde in 2007 haar memoires in het boek 'Fair Game'. Haar identiteit als CIA-agente werd onthuld in een artikel van de journalist Robert Novak op 14 juli 2003. De controverse die daarop volgde gaf aanleiding tot het naar haar vernoemde Plamegateschandaal, en tot een gerechtelijk onderzoek waarbij ook medewerkers van het Witte Huis werden ondervraagd.

Valerie Plame is de vrouw van Joseph Wilson, een voormalig ambassadeur, die in een krantenartikel scherpe kritiek had geuit op verklaringen van George W. Bush dat Saddam Hoessein geprobeerd had uranium aan te kopen in Afrika. Wilson had dit onderzocht en ontdekt dat het verhaal berustte op vervalste documenten. Wilson beweert ook dat de identiteit van zijn vrouw als CIA-agente met opzet gelekt werd aan verschillende journalisten, wat een misdrijf is in de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: